Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приймаємо готівку від фізосіб за агентським договором із банком: що з ПДВ

27 листопада 2018, 12:30
870
0
Реклама

Товариство (агент) укладає агентський договір з банком, згідно з яким зобов'язується від імені, в інтересах та під контролем банку здійснювати приймання платежів (готівкових коштів) від фізичних осіб для їх подальшого перерахування на відповідні рахунки банку з метою надання доступу платникам до електронних грошей, використання яких здійснюється за допомогою картки банку. За надання агентських послуг агент отримує від банку винагороду. Який порядок оподаткування ПДВ таких операцій?

Тут податківці нагадують про перелік операцій з розрахунково-касового обслуговування, які на підставі пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ, затверджений постановою Правління НБУ від 01.08.2017 р. № 73 (далі - Перелік № 73).

Отже, якщо учасником платіжної системи у межах виконання агентського договору надаються послуги, перелічені у Переліку № 73, то такі операції з постачання не є об'єктом оподаткування ПДВ, а обсяг таких операцій відображається у рядку 5 декларації з ПДВ.

При цьому обсяг коштів, які перераховуються агентом від фізичних осіб для подальшого їх перерахування на відповідні рахунки банку в рамках виконання агентського договору, до бази оподаткування ПДВ не включається та у декларації з ПДВ не відображається.

Див. ІПК ДФСУ від 21.11.2018 р. № 4913/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про визначення об'єктів оподаткування ПДВ читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Об'єкти обкладання ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини