Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплата позики готівкою: чи діє розрахункове обмеження

29 листопада 2018, 14:00
951
0
Реклама

Суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами: з фізичними особами - у розмірі до 50 тис. грн. уключно. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб'єктів протягом дня не обмежується. Обмеження, установлене у п. 6 розділу ІІ Положення № 148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

ДФС вважає, що обмеження 50 тис. грн. стосується виключно готівкових розрахунків між суб'єктом господарювання та фізичною особою за товари, роботи, послуги та таке обмеження не розповсюджується на розрахунки по виплатах, пов'язаних з оплатою праці співробітників, матеріальної допомоги з тимчасової непрацездатності (в т. ч. допомоги по вагітності та пологах) та надання поворотної фінансової допомоги.

Водночас в ІПК ДФС від 20.11.2018 р. № 4890/6/99-99-14-05-01-15/ІПК було висвітлено питання отримання та повернення суб'єктом господарювання розмінної монети з банку. На думку ДФС така операція не відноситься до поняття готівкові розрахунки, отже обмеження 50 тис. гривень не відноситься до зазначених операцій визначених п. 6 розділу ІІ Положення № 148.

Читайте також статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Положення нове, а готівкові обмеження старі: роз'яснення НБУ та ДФС";

"Оприбуткування готівки у відокремленому підрозділі: що потрібно знати".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини