Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Несплата задекларованого зобов'язання: чи чекати на повідомлення-рішення?

12 лютого 2019, 08:00
168
0
Реклама

Факт узгодження грошового зобов'язання має наслідком обов'язок платника податку сплатити таке зобов'язання у встановлений законом строк. Невиконання обов'язку зі сплати узгодженого грошового зобов'язання призводить до набуття таким зобов'язанням статусу податкового боргу, процедура стягнення якого визначається законом. Зокрема, пп. 20.1.34 ПКУ встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Водночас нормами ПКУ не передбачено обов'язку контролюючого органу щодо прийняття та надсилання платнику податків окремого рішення про нарахування пені на суму несвоєчасно погашеної узгодженої суми грошового зобов'язання. На цьому наголосив ВС/КАС в постанові від 31.01.2019 р. у справі № 826/14727/14.

З питання нарахування та сплати пені платникам ПДВ може стати у нагоді матеріал «Недоплата, штраф та пеня у разі самостійного виправлення ПДВшних помилок» сервісу «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини