Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За дебіторкою минув строк позовної давності: ПДВ-наслідки

15 лютого 2019, 11:00
5231
0
Реклама

Доволі часто платники ПДВ не нараховують податкові зобов'язання з ПДВ на дату списання простроченої дебіторської заборгованості за попередньо оплаченими товарами/послугами, які в межах терміну позовної давності не були поставлені.

Так, безнадійною заборгованістю визнається зокрема, заборгованість за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності (пп. "а" пп. 14.1.11 ПКУ).

Цивільний кодекс України визначає позовну давність, як строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки.

Тобто, дебіторська заборгованість за перерахованим авансом, за якою минув термін позовної давності, належатиме до безнадійної на підставі пп. "а" пп. 14.1.11 ПКУ, якщо всі заходи, проведені платником з її стягнення, не призвели до позитивних наслідків.

Разом з цим, слід пам'ятати, що направлення претензій боржникам не є достатнім заходом для досягнення позитивних наслідків по стягненню заборгованості.

По факту визнання дебіторської заборгованості безнадійною, вона підлягає списанню з урахуванням ПДВ, відповідно до вартості оплачених товарів/послуг (з ПДВ).

При цьому, платник податків враховуючи норму п. 198.3 ПКУ, втрачає право на податковий кредит за такими товарами/послугами.

Враховуючи вищевикладене платникам ПДВ необхідно шляхом подачі уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ відкоригувати суму податкового кредиту, сформованого при попередній оплаті непоставлених товарів/послуг.

Наявна також і судова практика (постанова Верховного Суду від 06.02.2018 р. у справі № 804/7561/15), яка підтверджує необхідність коригування податкового кредиту з ПДВ у випадку списання безнадійної заборгованості.

Таке повідомлення опублікував на своєму офіційному веб-сайті Офіс великих платників податків ДФС.

Про особливості визнання заборгованості безнадійною та її облік читайте в матеріалах "Коли дебіторська заборгованість стає безнадійною", "Списання грошової безнадійної дебіторської заборгованості: облік й оподаткування" і "Товарна безнадійна дебіторська заборгованість" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини