Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розрахунки готівкою із фізособами знизять до 15 тисяч гривень

28 лютого 2019, 10:10
2363
0
Реклама

НБУ планує впровадити низку заходів з метою звуження сфери використання готівки - повідомляє прес-служба банківського регулятора.

Зокрема йдеться про:

зниження граничної суми розрахунків готівкою суб'єктів господарювання з фізичними особами з 50 000 гривень до 15 000 гривень (тобто встановлення її у розмірі, що не перевищує 10% від суми, установленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу);

обмеження у розмірі до 15 000 гривень уключно готівкових розрахунків фізичних осіб - довірених осіб суб'єктів господарювання, які отримали готівку під звіт рахунок такого для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за суб'єкта господарювання;

обов'язок суб'єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків з фізичними особами надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта.

Для цього НБУ розробив та виносить для громадського обговорення проект постанови Правління НБУ "Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" (далі - Проект).

Водночас гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб з суб'єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень уключно залишиться без змін.

Крім того, безготівкові розрахунки суб'єктів господарювання можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов'язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Про нові правила оприбуткування готівки читайте у газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини