Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки посилять нагляд за схемними операціями з цінними паперами - НБУ

5 березня 2019, 15:30
791
0
Реклама

Відповідні рекомендації були надані в листі Нацбанку, направленому банкам 4 березня 2019 року.

Йдеться про так звані циклічні операції, особливістю проведення яких є купівля юрособами за вищою ціною та продаж за нижчою (тобто зі збитком) ОВДП з однаковим ISIN-кодом упродовж короткого проміжку часу, зокрема одного робочого дня. Зазначена схема може реалізовуватися через фінансових посередників на фондовому ринку і відбуватися в кілька етапів:

· на першому етапі брокер, діючи від свого імені за рахунок і за замовленням юрособи, купує в банка пакет ОВДП, далі він продає, а інший брокер купує зазначений пакет ОВДП за ціною нижчою від придбання (але в межах ринкових цін), діючи за рахунок і за замовленням фізособи;

· цей же пакет ОВДП знов за більшою ціною викуповує перший брокер, який діє від свого імені, проте за рахунок і за замовленням юрособи, надалі він знову перепродає пакет ОВДП на користь фізособи за нижчою ціною, а фізична особа здійснює його подальший продаж банку за привабливішою ціною;

· у результаті таких циклічних операцій фізособа отримує інвестиційний прибуток, а юрособи - інвестиційний збиток у такому ж розмірі.

Індикаторами ризиковості таких операцій є відсутність економічного сенсу, купівля цінних паперів на занадто короткий термін, циклічність транзакцій, пов'язаність учасників і наявність у них, з-поміж іншого, ознак фіктивності, а також отримання однією стороною регулярних збитків, а іншою - регулярних прибутків, розмір яких суттєво перевищує суму інвестицій.

У разі виявлення операцій, спрямованих на легалізацію "брудних" коштів, банки мають застосовувати до своїх клієнтів заходи, передбачені ст. 10 Закону № 1702 від 14.10.2014, тобто відмовлятися від проведення таких транзакцій і обслуговування клієнта, а також повідомляти про ці випадки уповноважені державні органи.

До якої відповідальності можуть бути притягнуті суб'єкти господарювання за порушення валютного законодавства. А також які контролюючі органи можуть залучати суб'єктів господарювання до такої відповідальності читайте у ситуації.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини