Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зарахування коштів через ПТКС: чи застосовувати РРО? Позиція НБУ

6 березня 2019, 14:40
1199
0
Реклама

ДФС направила запит до НБУ з проханням роз'яснити чи обов'язкове застосування РРО якщо кошти перераховуються за допомогою програмно-технічних комплексів самообслуговування (далі - ПТКС). НБУ відповів листом від 29.01.2019 р. № 57-0007/5109 ствердно.

Як відомо, переказ коштів умовно поділяється на три етапи: ініціювання переказу, виконання переказу та завершення переказу.

Внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв (до яких належить і ПТКС), є одним із шляхів ініціювання переказу коштів.

Зважаючи на це, а також на норми Закону про фінансові послуги, відповідно до яких діяльність з переказу коштів є фінансовою послугою, НБУ вважає, що надання можливості користувачам ініціювати переказ коштів (у тому числі за допомогою ПТКС) є надання послуги з переказу коштів.

Крім того, слід враховувати, що під час надання послуги з переказу коштів надавачі такої послуги зазвичай отримують за це відповідну комісійну винагороду.

Тому, НБУ вважає, що зважаючи на визначення терміну "реєстратор розрахункових операцій", під час здійснення операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС (за винятком ПТКС, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів) мають застосовуватися РРО.

Читайте також статтю “Готівкові обмеження очима регіональних фіскалів, або Права рука не завжди знає, що робить ліваелектронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини