Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОСББ отримує фінансову допомогу: чи вплине це на неприбутковий статус

7 березня 2019, 08:00
1415
0
Реклама

ОСББ (неприбуткова організація) отримало поворотну фінансову допомогу від фізособи. Чи не позбавлять його статусу неприбуткової організації? Чи будуть податкові наслідки отримання/надання і повернення фіндопомоги в ОСББ і її надавача - фізособи?

Отримання ОСББ поворотної фінансової допомоги від фізособи - члена об'єднання не є підставо для виключення такого ОСББ з Реєстру неприбуткових установ та організацій. При цьому отримані кошти мають використовуватися за цільовим призначенням для реєстрації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами зазначеної неприбуткової організації, у тому числі для сплати судових витрат при зверненні до суду з метою стягнення зі співвласників багатоквартирного будинку боргу за надані житлово-комунальні послуги, якщо це передбачено статутом ОСББ.

Внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій ОСББ не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених їх установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ), та не здійснюється розподіл доходів серед засновників (учасників), членів таких організацій, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних осіб.

У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, встановлених п. 133.4 ПКУ, така організація підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових установ та організацій з визначенням податкового зобов'язання з податку на прибуток згідно з пп. 133.4.3 і пп. 133.4.4 ПКУ.

Щодо податкових наслідків для надавача поворотної фінансової допомоги, який є фізособою, та оподаткування ПДФО, то відповідно до пп. 165.1.31 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Отже, у зазначеному випадку сума поворотної фінансової допомоги при наданні її об'єднанню фізособою не розглядається як нарахований (виплачений) дохід такої особи.

Див. ДФСУ від 27.02.2019 р. № 781/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Більше про неприбутківців можна знайти в рубриці "Аналітичні матеріали"/"Податок на прибуток"/"Неприбуткові установи та організації" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини