Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посадові інструкції працівників ТОВ мають відповідати статуту

28 березня 2019, 16:30
1605
0
Реклама

Держпраці в Івано-Франківській області надала роз'яснення щодо правових підстав прийняття на підприємстві посадових інструкцій працівників та щодо відповідальності за відсутність на підприємстві таких інструкцій.

Відповідно до ст. 29 КЗпП роботодавець зобов'язаний до початку роботи ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, роз'яснити права й обов'язки, забезпечити необхідними для роботи засобами.

Обов'язки, права та відповідальність працівників закріплюють у посадових (робочих) інструкціях (п. 4 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП); п. 4 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій робітників (ДКХПР), вміщених до Випуску 1 "Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності" ДКХП, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336).

Посадова інструкція - це організаційно-правовий документ, в якому визначено основні завдання, обов'язки, права і відповідальність працівника при виконанні роботи на певній посаді (за відповідною професією).

Посадова інструкція має бути розроблена для всіх посад, передбачених штатним розписом.

Наявність посадових інструкцій є обов'язковою на кожному підприємстві, а їх відсутність є порушенням законодавства про працю України.

Окрім того, посадові інструкції працівників, як внутрішній документ ТОВ, розробляються згідно чинного законодавства та повинні відповідати вимогам діючого статуту товариства.

Тобто, наявність посадових інструкцій в ТОВ передбачена КЗпП України, а зміст повинен відповідати Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" та статуту товариства в частині, що не суперечить згаданому Закону.

Читайте також статтю "Посади "Директор" і "Генеральний директор": називаємо згідно з Класифікатором професій" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини