Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Анулюють ПДВ-реєстрацію: як нарахувати ПДВ-зобов’язання за залишками активів

27 травня 2019, 13:30
587
0
Реклама

У разі анулювання реєстрації платника ПДВ зобов'язання з ПДВ, передбачені п. 184.7 ПКУ, нараховують лише виходячи з частини вартості товарів/послуг, необоротних активів, за якою не були нараховані ПДВ-зобов'язання відповідно до п. 199.1 ПКУ. На цьому наголосила ДФСУ в ІПК від 14.05.2019 р. № 2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Під час придбання товарів (послуг) і необоротних активів увесь вхідний ПДВ включають до податкового кредиту. Звісно, за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної чи інших документів, перелічених у п. 201.11 ПКУ. Однак якщо товари (послуги) і необоротні активи придбали для одночасного використання в оподатковуваній та пільговій діяльності платника, частину податкового кредиту слід нівелювати нарахуванням компенсуючих податкових зобов'язань за правилами ст. 199 ПКУ.

Такі компенсуючі податкові зобов'язання дорівнюють частині вхідного ПДВ, нарахованого (сплаченого) під час придбання або виготовлення товарів (послуг) і необоротних активів, яка відповідає частці їх використання в неоподатковуваних операціях.

Порядок нарахування податкових зобов'язань з ПДВ у разі анулювання реєстрації платника ПДВ визначено п. 184.7 ПКУ. Згідно з цим пунктом платник ПДВ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання за товарами/послугами, необоротними активами, суми ПДВ по яких були включені до складу податкового кредиту, але які не були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності. Щоправда, це не стосується випадків, коли ПДВ-реєстрацію анулюють внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

Такі ПДВ-зобов'язання визначають в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання реєстрації як платника ПДВ. База для нарахування - звичайна ціна відповідних товарів/послуг чи необоротних активів.

Отже, якщо платник ПДВ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними для одночасного використання в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, нарахував ПДВ-зобов'язання за п. 199.1 ПКУ, то під час анулювання його ПДВ-реєстрації ПДВ-зобов'язання за п. 184.7 ПКУ нараховують лише виходячи з частини вартості таких товарів/послуг, необоротних активів, за якою не були нараховані ПДВ-зобов'язання відповідно до п. 199.1 ПКУ.

Нарахування відповідних технічних ПДВ-зобов'язань не єдине про що слід пам'ятати у разі анулювання ПДВ-реєстрації. Що варто зробити до дати анулювання, а на що втрата ПДВшного статусу не вплине ми розповідали в матеріалі "Ваш поїзд пішов, або Що слід встигнути зробити платникові ПДВ до анулювання ПДВ-реєстрації" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини