Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запрацювали нові правила роботи із платіжними картками

10 грудня 2019, 12:25
10139
1
Реклама

Порядок здійснення банками операцій за допомогою електронних платіжних засобів (платіжних карток) оновлено. Як запевняють в НБУ, він ураховує сучасні тенденції на фінансовому ринку, а також сприятиме захисту прав користувачів та росту їх довіри до електронних платіжних засобів.

Тож із 10 грудня 2019 року маємо такі новації:

1. Терміни "платіжний додаток" та "платіжний застосунок" отримали своє нормативне визначення та осіли в Положенні про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженому постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705.

2. Банк отримав право емітувати до рахунку, відкритого на ім'я малолітньої особи, фізособи, визнаної судом недієздатною, платіжну картку на ім'я її законних представників -батьків (усиновлювачів), опікунів.

3. Договір можна укладати шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору (оферта), розміщеної у загальнодоступному для клієнта місці в банку та на його офіційному сайті в мережі Інтернет.

4. Банк зобов'язаний під час видачі платіжної картки надати користувачу в спосіб, визначений банком та користувачем примірники:

1) договору, що дає змогу встановити дату його укладення;

2) правил користування платіжною карткою;

3) тарифів банку на обслуговування платіжної картки, що діяли на дату укладення договору.

Якщо примірник договору, правил або тарифів надісланий користувачу за допомогою інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем або в інший спосіб, то він обов'язково має містити дату його відправлення.

5. Емітент на підставі договору отримав право емітувати додаткову платіжну картку фізособі за умови надання власником рахунку цій фізособі права на його отримання.

6. Операції із застосуванням однієї платіжної картки, виданої користувачу, можуть відображатися за кількома його рахунками.

7. Користувач здійснює платіжні або інші операції за допомогою платіжного застосунку, який пропонується емітентом у порядку, визначеному в договорі з емітентом. Однак емітент не несе відповідальності за платіжні операції, здійснені користувачем із використанням платіжної картки за допомогою платіжного застосунку, який не пропонується емітентом.

8. Постачальник платіжних послуг зобов'язаний:

- надавати інформацію про комісійну винагороду за платіжну послугу перед ініціюванням платіжної операції;

- надати можливість перевірити реквізити документа на переказ до надання згоди на проведення переказу.

Держатель картки після отримання інформації про комісійну винагороду або перевірки реквізитів документа на переказ повинен мати змогу відмовитися від уже розпочатої операції.

9. Емітент має право передати платіжну картку, емітовану на ім'я користувача, довіреній особі або представнику користувача. Проте використовувати платіжну картку за довіреністю не допускається, крім випадку емісії додаткової платіжної картки для довіреної особи.

10. Емітент під час видачі платіжної картки зобов'язаний проінформувати держателя про можливість або неможливість зміни ПІНу. Перша зміна ПІНу здійснюватиметься безкоштовно.

11. Емітент має право передати платіжну картку її держателю або представнику користувача через агента.

12. Паперові документи за операціями з використанням платіжних карток можуть не оформлятись за місцем операції, якщо виконується хоча б одна з перелічених умов:

1) розрахунки за товари (послуги) здійснюють на суму до 20 НМДГ (340 грн);

2) таке право передбачене правилами відповідної платіжної системи;

3) держатель відмовивсь від їх отримання.

Документи за операціями із застосуванням платіжних карток можуть оформлятися в електронній формі під час здійснення операцій у сфері електронної комерції та системах дистанційного обслуговування за умови їхдоставки користувачу.

Джерело: постанова НБУ від 29.11.2019 р. № 142..

Поновлення ЕЦП (КЕП) онлайн в сервісі Liga:REPORT. Спробуйте прямо зараз 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини