Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомогу у 1000 грн через карантин отримають не всі категорії населення – КМУ

3 квітня 2020, 11:00
118388
23
Реклама

Постановою від 1 квітня 2020 р. № 251 уряд врегулював деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році.

По-перше, щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 гривень установили з 1 квітня 2020 р. особам, які отримують пенсію і яким виповнилося 80 років і більше, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 рік.

Якщо ж після встановлення такої щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат в особи все одно не сягає 2600 грн, такій особі надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

По-друге, у 2020 році перерахунок пенсій згідно з Порядком № 124 проводиться із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11.

Якщо розмір такого підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 грн, то встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Такий перерахунок пенсій проводиться з 1 травня 2020 року.

По-третє, з 1 травня 2020 р. в разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає 2100 грн, таким особам надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Також Мінсоцполітики та Пенсійний фонд після внесення змін до Держбюджету-2020 повинні провести "карантинну" виплату одноразової грошової допомоги у сумі 1000 гривень окремим категоріям населення з числа:

- одержувачів пенсії, розмір пенсійних виплат яких не перевищує 5000 гривень станом на 1 квітня 2020 року;

- одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з їх числа, які одночасно з такою допомогою отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю");

- одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

- одержувачів тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Також Постановою № 251 затверджено Порядок виплати одноразової грошової допомоги у зв'язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у сумі 1000 гривень окремим категоріям населення. Згідно з ним виплата одержувачам одноразової грошової допомоги здійснюється через установи уповноважених банків чи через Укрпошту. Виплата одноразової грошової допомоги проводиться за матеріалами пенсійних справ та справ одержувачів відповідного виду соціальної допомоги.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини