Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підробіток, фріланс та роботу за ЦПД хочуть замінити новою формою трудових відносин

Реклама

На засіданні Уряді 24.02.2021 року схвалили законопроект, який повинен врегулювати нестандартні форми трудових відносин.

Документ передбачає законодавче врегулювати відносин працівників та роботодавців у випадку, коли неможливо заздалегідь визначити види, обсяги та періоди виконання тієї чи іншої роботи, зокрема роботи фрілансерів.

На сьогодні в подібних випадках роботи оформлюють здебільшого за ЦПД, а особи, які виконують такі роботи, позбавлені прав та гарантій, встановлених законодавством про працю.

На противагу цьому запропонований законопроект створює зручний механізм легалізації праці фрілансерів, що сприятиме посиленню їх соціально-трудового захисту та збереже мобільність працівників.

Зокрема, документ пропонує ввести нову особливу форму трудового договору - трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Відповідно до умов такого договору його сторони, за домовленістю, можуть визначати необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг та режим виконання. Оплата праці відбуватиметься виключно за той час, коли робота фактично виконується.

Працівник, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, зможе більш вільно планувати свою роботу, не прив'язуючись до одного роботодавця та робочого графіку підприємства, планувати свою діяльність залежно від поставлених йому завдань.

За такого варіанту працівник отримає всі права та гарантії, передбачені законодавством про працю, зокрема щодо належного режиму роботи, часу відпочинку, порядку прийняття на роботу та звільнення з неї, виплати зарплати. Крім того, передбачена й гарантована мінімальна кількість оплачуваних годин на місяць.

Проте це ідея не нова. Ще восени 2020 року Мінекономіки розробило законопроект, який пропонує цю нестандартну форму зайнятості. Його новації наводились у новині.

Коли часу обмаль - вкрай необхідно тримати в фокусі найголовніше. Отримайте доступ до рішення LIGA360: Бухгалтер і перевіряйте контрагентів, звітуйтеся онлайн, читайте аналітичні матеріали та отримуйте автоматичні сповіщення про зміни в законодавстві.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини