Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці роз’яснили питання проведення медичних оглядів працівників кафе

Реклама

Головне Управлiння Держпрацi в Одеськiй областi відповіло на питання від суб'єкта господарювання "Як укласти трудовий договір з працівником, який має проходити попередній медичний огляд?". Йдеться про ситуацію, коли кафе планує відкрити літній майданчик та збільшити чисельність персоналу: найняти кухаря та офіціанта.

Згідно з ч. 3 ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. та повідомлення податковому органу про прийняття працівника на роботу.

У ст. 169 КЗпП та ст. 17 Закону про охорону праці визначено, що роботодавець зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового огляду осіб віком до 21 року. За час проходження медичного огляду за працівниками зберігають робоче місце (посаду) і середній заробіток.

Працівники підприємств, чия професійна або інша діяльність пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити розповсюдження інфекційних захворювань і виникнення харчових отруєнь, зобов'язані проходити медичний огляд, який називається профілактичним, мета такого медогляду - запобігти розповсюдженню інфекційних і небезпечних захворювань серед населення.

Обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводяться за рахунок роботодавців у порядку, встановленому законодавством (ст. 21 Закону № 1645).

Кухар, офіціант належать до категорій працівників, які підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам (п. 5 Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам).

Але у роботодавця виникає питання: коли саме видавати наказ про прийняття на роботу працівника, який має пройти попередній (при прийнятті на роботу) медогляд: до чи після проходження ним медогляду.

Особа, яка має намір обійняти посаду офіціанта, кухаря, перебуває у статусі, так би мовити, "кандидата" на роботу. Саме в цьому статусі вона й повинна пройти профілактичний попередній (при прийнятті на роботу) медогляд. Тільки після одержання результатів такого медогляду роботодавець вирішує питання чи укладати трудовий договір з конкретною особою, чи ні.

Адже роботодавець повинен відмовити особі, що бажає працевлаштуватися, якщо не видано медичний висновок, тобто запропонована робота протипоказана за станом здоров'я на підставі ч.3 ст. 22 і ч.6 ст. 24 КЗпП, якими забороняється укладання трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота, протипоказана за станом здоров'я.

А на підставі позитивного результату обов'язкового попереднього медичного огляду роботодавець видає наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та повідомляє податківців до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Попередній, також як і інші види обов'язкових медичних оглядів, роботодавець організовує за рахунок власних коштів.

Чи потрібно організовувати медогляди працівників під час карантину? Міністерством охорони здоров'я не вносились зміни до Порядку медичних оглядів щодо зупинення (призупинення) медичних оглядів окремих категорій працівників. Тому медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, що потребують професійного добору, щорічні обов'язкові медичні огляди осіб віком до 21 року мають проводитись.

Роботодавець несе відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов'язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров'я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов'язкових медоглядів.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини