Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як у 2021 році змінились форма та порядок заповнення Звіту про контрольовані операції

Реклама

Починаючи із 19.03.2021 року діє наказ Мінфіну від 31.12.2020 р. № 841 (далі - Наказ № 841), яким внесли зміни до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції (далі - Звіт).

З цього приводу ДПС видала лист від 10.06.2021 р. № 13408/7/99-00-21-02-03-07, в якому пояснила новації у формі та Порядку складання Звіту.

У формі Звіту таблицю "Загальні відомості про контрольовані операції" доповнили новою графою 4 "Цифровий код країни", де вказують цифровий код країни реєстрації нерезидента - сторони контрольованої операції.

У новій редакції таблицю додатку до звіту "Відомості про контрольовані операції" доповнили стовпцем "Джерело(а) інформації використане(ні) платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки", який складається з графи 26 "Код(и) типу джерела" та графи 27 "Назва(и) джерела (джерел) інформації".

Інформація про пов'язаність осіб доповнена кодом пов'язаності "523", де зазначають ознаку пов'язаності на момент здійснення контрольованої операції.

Податківці окремо звертають увагу на зміни у додатках до Порядку складання Звіту.

Додаток 2 "Код ознаки пов'язаності осіб" до Порядку викладено у новій редакції та доповнено новими ознаками:

1) для фізичних осіб, яка є пов'язаними особами на момент здійснення контрольованої операції - у додатку 2 присвоєно код ознаки 523;

2) для утворень без статусу юридичної особи, яких визнано пов'язаними особами на момент здійснення контрольованої операції - код ознаки 524.

Новими позиціями доповнені додатки 4 та 6 до Порядку, зокрема:

- код типу предмета операції (додаток 4) - новим рядком за кодом 209 "Сировинні товари згідно із Переліком сировинних товарів, затвердженим постановою Кабінетом Міністрів України від 09 грудня 2020 № 1221";

- код методу встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки" (додаток 6) - новими рядком за кодом 307 "Метод порівняльної неконтрольованої ціни відповідно до підпункту 39.3.3.4 підпункту 39.3.3 пункту 39.3 статті 39 розділу І Податкового кодексу України".

Також Порядок складання Звіту доповнили додатком 8 "Коди джерел інформації", яким визначають коди та типи джерел інформації.

Тож Звіт про контрольовані операції, які здійснені платниками податків протягом 2020 року, заповнюють та подають за оновленою формою та в порядку, затвердженими наказом № 841. Однак Звіти, подані платниками до 19.03.2021 року та до запровадження можливостей надання Звіту за оновленою формою, вважають дійсними.

Подавайте податкову звітність в пару кліків з Liga360: Бухгалтер. Актуальні форми звітів до держорганів, автоперевірка помилок та експертна аналітика. Вам допоможуть алгоритми заповнення з посиланнями на нормативно-правові акти для кожного звіту. Замовте Liga360 сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини