Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 серпня знову діє ставка ПДВ у розмірі 20% для окремої агропродукції

Реклама

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" від 01.07.2021 р. № 1600-ІХ відновлює ставку ПДВ у розмірі 20% при ввезенні на територію України та постачанні великої рогатої худоби, свиней та овець, молока, жита, вівса, насіння льону, олійних культур, цукрових буряків.

Проте, уведена із 01.03.2021 року ставка ПДВ у розмірі 14%, залишається для операцій з постачання пшениці та жита (меслин), ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, свиріпи або ріпаку, соняшнику.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону.

Він опублікований 31.07.2021 року, тому чинний із 01.08.2021 року і застосовується із 01.08.2021 року.

Передбачено й перехідні моменти.

Для платників ПДВ, які здійснюють операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції (товарів) за кодами УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1002, 1004, 1204 00, 1207, 1212 91, у зв'язку з встановленням ставки ПДВ 20% на ці операції, встановлюють такі особливості:

1) якщо перша подія при постачанні таких товарів відбулася до набрання чинності цим Законом, то перерахунок ставки ПДВ і суми ПДВ на дату настання другої події не здійснюють;

2) коли після набрання чинності Законом відбувається повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених вказаних товарів у зв'язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригують суму податкових зобов'язань з ПДВ, виходячи із ставки ПДВ 14%;

3) якщо після набрання чинності Законом відбувається постачання таких товарів, або перерахування коштів у зв'язку із збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 20%.

В нагоді стане публікація "Нова ставка ПДВ для агробізнесу - 14%: хто, коли та як застосовує" в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини