Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно виплачувати середній заробіток працівнику, який мобілізовний після призупинення з ним трудового договору

Реклама

В Мінекономіки відповіли роботодавцям, чи зберігати гарантій за працівником, призваним на військову службу під час призупинення дії трудового договору.

В листі від 10.05.2022 р. № 4711-06/23239-07 звертають увагу, що дію трудового договору можна призупинити у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. Проте призупинення дії трудового договору не означає припинення трудових відносин.

За працівниками, призваними на строкову військову службу або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток (ст. 119 КЗпП).

Тож між працівником, призваним або прийнятим на військову службу в особливий період, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, він лише увільняється від виконання обов'язків із збереженням місця роботи, посади та виплатою середнього заробітку строком до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення.

Виплачують середній заробіток зазначеним працівникам за рахунок коштів роботодавця.

Тому на думку Мінекономіки за працівником, призваним або прийнятим на військову службу в особливий період, під час призупинення дії трудового договору на підприємстві зберігають місце роботи, посаду та виплачують збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця.

Переглядайте додатково матеріал «Призупинення дії трудового договору: підстави та порядок документального оформлення».

Все про воєнний стан для HR-фахівця й кадровика - у рішенні LIGA360. Питання працевлаштування й оплати праці під час війни, умови дистанційної роботи, зміни трудового законодавства. Отримай тематичні добірки за найбільш актуальними напрямками та слідкуй за оновленнями без проблем. Тільки сьогодні LIGA360:HR-менеджер надається зі знижкою 40%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини