Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може працівник відмовитися відновлювати дію призупиненого трудового договору

Реклама

В Профспілці працівників авіабудування та машинобудування України пояснили як діяти, коли роботодавець бажає поновити дію трудового договору після призупинення, а працівник - ні.

Під призупиненням дії трудового договору розуміють тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

Ініціатором призупинення дії трудового договору може виступати як роботодавець, так і працівник.

Коли ініціатором призупинення був роботодавець, то за можливості поновити забезпечувати працівника роботою, він видає наказ для поновлення дії трудового договору. Для цього працівника попереджають (строк попередження законодавством не передбачено, але краще повідомити завчасно).

Також умови та порядок повернення до роботи можуть бути прописані у наказі про припинення дії трудового договору, з яким працівник ознайомлювався.

Якщо працівник не має можливості через військову агресію виконувати свою роботу, то пише заяву вже зі своєю ініціативою про призупинення дії трудового договору (бажано із зазначенням строку).

Головна умовою для призупинення дії трудового договору - абсолютна неможливість виконання працівником відповідної роботи (наприклад, було знищене житло, що змусило працівника змінити місце проживання).

Якщо ж таких умов неможливо виконати для початку роботи, або працівник не може вийти на роботу з інших причин, то він може скористатися правом на відпустку, в тому числі, без збереження зарплати, яка не період дії воєнного стану не обмежується строком.

Додатково ознайомтеся із публікацією «Призупинення дії трудового договору: підстави та порядок документального оформлення».

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини