Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Після податкової реформи за алкоголь, сигарети і бензин можна буде платити лише карткою - Офіс Президента

26 січня 2023, 09:08
5270
0
Автор:
Реклама

Нова податкова реформа посприяє покращенню інвестиційної привабливості країни та повинна спонукати бізнес відмовитись від оптимізації податків. Про це розповів заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

«Об'єктивно близько 90% бізнесу займаються в тому чи іншому вигляді оптимізацією податків. Ці кошти не надходять до бюджету, а надходять до фінансових посередників, які надають послуги з оптимізації податків», - сказав Шурма. Він зазначив, що в Офісі Президента, експертів з провідних міністерств ще немає чіткої позиції щодо майбутніх ставок податків.

«Ми абсолютно від них [податкових ставок «10-10-10»] не відмовляємось, але й «10-10-10» не є догмою. Якщо ми зрозуміємо, що компроміс - це «9-11-12», то добре. Тобто не є самоціллю зробити цифру 10 <...>. Буде певний компроміс, і я не виключаю, що це може бути й по 10%, але це ще поки предмет дискусії», - зауважив Шурма.

Він додав, що реалізація такої реформи можлива лише після укладення певного умовного соціального договору з бізнесом. «Якщо ми надаємо такі умови, то ми маємо домовитись, що більше ніхто не займається оптимізацією податків», - сказав заступник керівника Офісу Президента.

Шурма зазначив, що дискусії з Міністерством фінансів стосовно податкової реформи тривають, проте він очікує на підтримку з боку міністерства. Восени 2022 року в Офісі Президента заговорили про можливу податкову реформу, а саме: модель оподаткування «10-10-10». Зокрема, йшлося про впровадження єдиної ставки, 10%, для трьох основних податків: на прибуток, на доходи фізичних осіб і на додану вартість.

Також Р. Шурма повідомив, що податкова реформа має на меті привести ставки акцизного податку до середніх європейських рівнів, що передбачає підвищення ставок на тютюнові вироби, алкоголь та пальне.

«Ми плануємо дві фундаментальні зміни в адмініструванні. Перше - це електронний акциз <...> Друге - ми ще поки це обговорюємо. Але щоб ця система запрацювала, нам потрібно перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату картою», - сказав Шурма.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини