Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Автомобіль в кредит: на яку дату визнавати ПДВ-зобов’язання

19 квітня 2019, 13:00
293
0
Реклама

Між двома платниками ПДВ укладено договір купівлі-продажу автомобілів з розстроченням платежу на умовах товарного кредиту. При цьому автомобілі передаються покупцю до проведення оплати та переходу права власності. На яку дату визнавати податкові зобов'язання з ПДВ?

Оскільки у цьому випадку при постачанні автомобілів на умовах товарного кредиту першою подією є передача автомобіля, тому саме на дату їх передачі у постачальника виникатиме податкове зобов'язання з ПДВ. На зазначену дату постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її у встановлені ПКУ терміни в ЄРПН. Відповідно, для покупця автомобілів така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є підставою для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Податкова накладна, складена постачальником за операцією з постачання товарів/послуг на іншу дату, ніж дата першої події (крім випадків застосування касового методу визначення податкових зобов'язань), є такою, що складена з порушенням норм ПКУ, та не дає права на формування податкового кредиту покупцем.

Див. ІПК ДФСУ від 15.04.2019 р. № 1603/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про правила визнання податкових зобов'язань з ПДВ читайте в рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Податкові зобов'язання" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини