Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найактуальніше при укладенні ЦПД з "працівником"

24 травня 2019, 08:30
1123
0
Реклама

Укладаючи ЦПД, юрособа (ФОП )не зобов'язана забезпечувати фізособі-виконавцю належні та безпечні умови праці. На цьому наголошує Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Фізособа, яка огоджується виконувати роботу чи надавати послугу згідно з умовами ЦПД, самостійно організовує процес роботи, її виконання та забезпечує результат.

У разі укладання ЦПД не має соціальних та трудових гарантій, зокрема, виплат з безробіття, відпускних та інших видів доплат.

ЦПД суб'єкт господарювання вправі укладати лише для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результату праці.

У разі досягнення мети договір вважають виконаним і дія договору припиняється.

Отже, ЦПД застосовується для реалізації визначених (найчастіше) разових робіт.

Якщо ж робота або надання послуги, яку виконує фізособа , має системний характер (робота виконується постійно, фізособа постійно перебуває на своєму робочому місці, повний робочий день, отримує відповідну оплату праці), то замовник у цьому випадку де-факто є роботодавцем, який злісно порушує чинне законодавство про працю.

За матеріалам Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Існує низка професій (видів робіт), за якими неможливо укласти ЦПД. Детальніше про ці професії в матеріалі "За якими професіями не може укладатися ЦПД" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини