Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП-загальносистемник минулорічні витрати віднести до витрат звітного року

3 червня 2019, 16:30
437
0
Реклама

ФОП-загальносистемник має право віднести до витрат звітного року витрати на придбання товарів (послуг), які він поніс в попередньому році, за умови, що вони пов'язані з отриманням доходу звітного року. Відповідне роз'яснення надали фахівці ДФСУ в ІПК від 20.05.2019 р. № 2266/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Контролери нагадали, що об'єкт оподаткування доходів ФОП на загальній системі оподаткування визначають як різницю між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з госпдіяльністю такої фізособи - підприємця.

Об'єкт оподаткування ФОП-загальносистемник визначає на підставі даних своєї Книги обліку доходів і витрат. При цьому у її графі "Сума витрат, пов'язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)" він відображає ту суму витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов'язані з отриманням доходу за підсумками дня.

Отже, якщо підприємець в минулому році придбав товари (послуги), але отримав доходи, пов'язані з такими витратами, лише цьогоріч, то ці витрати слід відображати у Книзі обліку доходів і витрат теж у поточному році.

Нагадаємо: до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів належать витрати, до складу яких включають вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат (пп. 177.4.1 ПКУ).

Джерело: ІПК ДФСУ від 20.05.2019 р. № 2266/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Підприємцям на загальній системі оподаткування може стати у нагоді матеріал-пам'ятка "Склад доходів і витрат підприємця-загальносистемника" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини