Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли працівника не можна звільнити за прогул у зв’язку з його відсутністю на роботі

4 листопада 2019, 08:30
1590
0
Реклама

Фахівці Управління Держпраці в Івано-Франківській області навели перелік причин відсутності працівника на робочому місці, що є поважними. Якщо причиною неявки працівника на роботу стала одна із названих причин, таку неявку не може розглядати як прогул і вона не не може бути причиною звільнення.

Отже, згідно із судовою практикою, поважними можуть бути визнані наступні причини:

· пожежа, повінь (інші стихійні лиха);

· аварії або простій на транспорті;

· виконання громадянського обов'язку (надання допомоги особам, потерпілим від нещасного випадку, порятунок державного або приватного майна при пожежі, стихійному лиху);

· догляд за захворілим зненацька членом родини;

· відсутність на роботі з дозволу безпосереднього керівника;

· відсутність за станом здоров'я.

Водночас було зауважено: не можна звільнити працівника за прогул у період його відсутності, враховуючи, що такий працівник не з'явився на роботі протягом тривалого часу (наприклад, понад два тижні), та жодних відомостей про місце його перебування та причини прогулу роботодавець не має.

З огляду на ст. 149 КЗпП отримання письмових пояснень є обов'язковою передумовою застосування дисциплінарного стягнення, яким є звільнення за прогул. У зв'язку із неможливістю доведення відсутності працівника без поважних причин, звільнити його за п. 4 ст. 40 КЗпП неможливо.

Для недопущення роботодавцем безпідставного звільнення працівника, при звільненні працівника у зв'язку з прогулом важливим є дотримання всієї процедури звільнення. Роботодавець має доводити до відома працівників документи, які встановлюють трудові обов'язки, режим робочого часу, тощо, під особистий підпис, складати проміжні документи у відповідності до вимог законодавства, дотримуватись строків притя

гнення до дисциплінарної відповідальності.

Джерело: офіційний веб-сайт Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Роботодавцям корисним може бути матеріал "Звільнення за прогул: як визначати день звільнення" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини