Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адмінарешт майна платників податків має бути обгрунтований — Верховний Суд

11 серпня 2020, 10:10
408
0
Реклама

Судова палата КАС ВС дійшла висновку, що податковий орган має право/обов'язок звернутися до суду в порядку загального провадження з дотриманням загальних строків звернення до суду з позовними вимогами про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків. При розгляді цієї вимоги до предмета доказування входить, зокрема, наявність підстав і дотримання порядку призначення контролюючим органом перевірки та прийняття рішення про застосування адміністративного арешту майна.

Тож податковий орган, звертаючись до адміністративного суду, самостійно визначає порядок такого звернення: в загальному порядку або відповідно до ст. 283 КАС з метою термінового розгляду, про що обов'язково зазначає в позовній заяві. Законодавцем визначено, що в порядку ст. 283 КАС податковий орган може звернутися до суду виключно у разі безспірності таких вимог, оскільки в протилежному випадку суд зобов'язаний відмовити у відкритті провадження відповідно до ч. 4 ст. 283 КАС у зв'язку з наявністю спору про право.

Відмова у відкритті провадження відповідно до ч. 5 ст. 283 КАС дає право податковому органу звернутися до суду в порядку загального провадження. Проте таке звернення можливе й без попереднього звернення до суду в порядку, визначеному ст. 283 КАС, адже спір про право може виникнути і на етапі застосування адміністративного арешту податковим органом. Тому звернення до суду із заявою відповідно до ст. 283 КАС може бути недоцільним. У будь-якому разі спір про право повинен бути не уявним, а реальним, і суду необхідно надати докази про звернення за вирішенням спору в адміністративному чи судовому порядку.

Законодавцем встановлено, що суд повинен перевірити обґрунтованість застосування адміністративного арешту майна і в разі наявності спору про право такий розгляд здійснюють в загальному позовному провадженні.

Відповідні тези викладено на сайті Судової влади України із посиланням на постанову ВС/КАС від 26.06.2020 р. у справі № 280/2993/19.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM -тисніть сюди.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини