Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кардинальні зміни-2020 у трансфертному ціноутворенні — нові правила вже діють

2 червня 2020, 08:20
2440
0
Реклама

Як відомо, 23 травня набрав чинності Закон № 466. Він стосується дуже широкого кола податкових питань, серед яких значний блок належить до імплементації плану дій BEPS та, зокрема, вдосконалення правил трансферного ціноутворення.

Так, законодавець збільшив поріг для визнання осіб пов'язаними через володіння однією особою корпоративних прав іншої юридичної особи з 20% до 25%. Також розширено коло осіб, які можуть визнаватись пов'язаними. Разом із фізичними та юридичними особами пов'язаними особами можуть також визнаватись утворення без статусу юридичної особи.

З'явилися й нові типи контрольованих операцій, додаткова методологія для окремих типів контрольованих операцій, запроваджується контроль за сировинними товарами, перелік яких має бути затверджено Кабміном.

Великий блок змін стосується нової звітності з трансфертного ціноутворення. В національне законодавство імплементовано трирівневу модель звітності з трансфертного ціноутворення, яка складається з:

- документації з трансферного ціноутворення;

- глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файл);

- звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній.

Крім того платники податків, які здійснюють контрольовані операції, будуть зобов'язані інформувати контролюючий орган щодо участі у міжнародній групі компаній.

Для реалізації цих норм до ПКУ внесено нові поняття - міжнародна група компаній, материнська компанія Групи, уповноважений учасник.

Зверніть увагу, що платники податків, які під час здійснення контрольованих операцій придбавають у нерезидентів послуги чи роботи, нематеріальні активи або інші предмети господарських операцій, відмінних від товарів, тепер зобов'язані обґрунтувати економічну доцільність таких операцій (економічні вигоди, що отримуються в результаті їх здійснення) і наявність ділової мети придбання таких робіт (послуг), нематеріальних активів тощо.

А от з 01 січня 2021 року під час проведення контрольованих операцій з нерезидентами - пов'язаними особами з платником податків та/або зареєстрованими у "низькоподаткових" юрисдикціях або які мають "ризикову" організаційно-правову форму, можуть виникати "приховані доходи", які відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ для цілей оподаткування прирівнюється до дивідендів.

Про ці та інші новації у сфері трансфертного ціноутворення більш детально - у нашій ексклюзивній аналітиці "Трансфертне ціноутворення за правилами 2020 року: наслідки для платників податків".

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини