Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто сплачує податки з лікарняних, які виплатив Фонд соцстраху переселенцю

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Черкаській області пояснили, чи утримуються та перераховуються до бюджетів суми ПДФО та військового збору з суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, що нараховується та виплачується Фондом соцстраху фізособі, яка переселилася з тимчасово окупованої території або зони надзвичайної ситуації.

При цьому нагадали, що згідно пп. 165.1.1 ПКУ передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій, вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Водночас, винятки, передбачені пп. 165.1.1 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов'язану з тимчасовою втратою працездатності.

Усі бухгалтерські інструменти для підприємця - в одному рішенні. Замовляй рішення LIGA360, щоб знати про зміни законодавства, перевіряти контрагентів й подавати звітність онлайн. Деталі за посиланням.

Разом з тим, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

При цьому з виплат, з яких утримують ПДФО, утримують і військовий збір.

Отже, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Отже, із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, що нараховується та виплачується Фондом соцстраху фізособі, яка переселилася з тимчасово окупованої території або зони надзвичайної ситуації, утримуються та перераховуються до бюджетів суми ПДФО за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5%. Адже при цьому робочі органи Фонду виступають в ролі податкових агентів і мають виконати усі встановлені ПКУ функції податкового агента.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини