Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як спадкоємцю повернути суми грошового зобов’язання, надміру сплачені ФОП, яка померла

Реклама

Спеціалісти Головного управління ДПС у Житомирській області нагадали, що заяву про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можна подати не пізніше 1095 днів після виникнення такої переплати або отримання права на таке відшкодування (п. 102.5 ПКУ).

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання повернуть платнику згідно зі ст. 43 ПКУ, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу (п. 43.1 ПКУ).

При цьому не повернуть помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов'язань та пені платникам податку, щодо яких у порядку, встановленому Законом України «Про санкції» від 14.08.2014 р. № 1644-VIІ, прийняті рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), протягом строку їх застосування.

У ДПС нагадали, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізособи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) відповідно до ст. 1216 ЦКУ.

При цьому до складу спадщини входять усі права та обов'язки спадкодавця на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦКУ).

Таким чином, після смерті ФОПа спадкоємець може подати контролерам заяву про повернення надміру сплаченої суми грошового зобов'язання протягом 1095 днів з дня її виникнення, включаючи зупинення перебігу такого строку на період з 18 березня 2020 року до 31 липня 2023 року (включно). Це можливо за умови надання відповідних документів, що підтверджують перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини