Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До 01 травня власники деяких земділянок мають подати заяву для застосування пільги

Реклама

Якщо фізособа, зі списку п. 281.1 ПКУ, станом на 01 січня має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених п. 281.2 ПКУ, то до 01 травня вона має подати письмову заяву про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (п. 281.4 ПКУ). Таку заяву слід подавати у довільній формі контролерам за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки. Про це нагадали податківці Ширяївської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області.

Пільга починає застосовуватись до обраних земельних ділянок з базового податкового періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

При поданні фізособою заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового періоду.

Водночас, згідно з п. 281.5 ПКУ, якщо право на пільгу у фізособи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізособа, визначена у п. 281.1 ПКУ, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги податківцям за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки. Це потрібно зробити протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга буде застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ПКУ та діятиме до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Якщо фізособа не дотрималась вимог абз. 1 п. 281.5 ПКУ пільга починає застосовуватись до обраних земельних ділянок уже з наступного податкового періоду.

Базовим податковим періодом, нагадали в ДПІ, для плати за землю є календарний рік (п. 285.1 ПКУ).

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Бухгалтер? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини