Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може юрособа — єдинник 3 групи надавати фінансову допомогу

Реклама

У п. 291.5 ПКУ прописані види діяльності, за умови здійснення яких юрособи не можуть бути платниками єдиного податку ІІІ групи. Серед них - діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюють страхові агенти, визначені Законом України «Про страхування» від 18.11.2021 р. № 1909-ІХ, сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розд. III ПКУ (пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ).

Водночас відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», надання фінансової допомоги належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення». Тому, платник податку, який має код 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» не може застосовувати спрощену систему оподаткування.

Враховуючи зазначене, надання фінансової допомоги (поворотної або безповоротної) фізособі не є діяльністю у сфері фінансового посередництва, а отже не суперечить вимогам пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ.

Водночас, зауважили податківці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, діяльність юрособи - платника єдиного податку ІІІ групи з надання безповоротної та поворотної фінансової допомоги на постійній основі може розглядатися як надання фінансових послуг.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Бухгалтер? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини