Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як бухгалтеру розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні

18 квітня 2024, 10:10
1500
0
Автор:
Реклама

У разі надання відпустки з 01.04.2024 р. працівнику, у якого в розрахунковому періоді не було заробітної плати, розрахунок середньої заробітної плати для її оплати здійснюється в розрахунковому періоді з 01.04.2023 р. по 31.03.2024 р. виходячи з установленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. Про це йдеться в листі Мінекономіки від 05.04.2024 р. №4707-05/25126-07.

Абзацом першим пункту 2 Порядку №100 встановлено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до абзаців третього - п'ятого пункту 4 Порядку №100 (абзац восьмий пункту 2 цього Порядку).

Абзацом третім пункту 4 Порядку №100 встановлено, що якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

При цьому якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку (абзац четвертий пункту 4 Порядку №100).

Крім того відповідно до статті 21 Закону України “Про відпустки” заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Щодо обчислення середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні два календарних місяці для оплати праці за виконану роботу працівнику, який перебуває у відрядженні з 01.04.2024, в Мінекономіки зазначили наступне.

Відповідно до частини третьої статті 121 КЗпП працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку. Тобто для дотримання встановлених чинним законодавством трудових гарантій такому працівнику необхідно порівняти його денний заробіток, що склався в місяці перебування в відрядженні, із його середнім заробітком.

До денного заробітку працівника, який має порівнюватися із середньоденним заробітком при оплаті періоду відрядження, включаються всі складові зарплати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, у якому він перебував у відрядженні: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

Отже, розрахунок середньої заробітної плати для оплати праці за виконану роботу працівнику, який перебуває у відрядженні з 01.04.2024, для порівняння її з одноденним заробітком, що складеться у працівника в місяці перебування у відрядженні, має проводитись після проведення з цим працівником всіх розрахунків по заробітній платі за умовами трудового договору за підсумками його роботи в місяці перебування ним у відрядженні, зокрема, по закінченню квітня, виходячи з мінімальної заробітної плати, розмір якої встановлено законодавством на час проведення зазначеного розрахунку.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини