Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довідка про інвалідність працівнику надана посеред місяця: що з ЄСВ?

6 березня 2019, 15:45
812
0
Реклама

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінзарплати для застрахованої особи, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати (далі - МЗП), встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та встановленої ставки ЄСВ за умови перебування у трудових відносинах (несення військової служби) повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством, відповідно до п. 9 розділу ІІІ Інструкції від 20.04.2015 № 449.

Вимоги щодо нарахування ЄСВ на зарплату (дохід), що не перевищує розміру МЗП, встановленої законом на місяць, не застосовуються до зарплати (доходу) працівника - особи з інвалідністю, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовується ставка 8,41 %.

Нарахування юрособою - роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41 % здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі - МСЕК), та закінчується датою припинення інвалідності, згідно з абз. 2 п. 8 розділу ІІІ Інструкції № 449.

Отже, якщо працівник надав копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то вимога щодо нарахування ЄСВ виходячи із розміру МЗП не застосовується.

Юрособа - роботодавець нараховує ЄСВ на фактично нарахований дохід:

? до дати одержання копії довідки МСЕК - у розмірі 22 %;

? з дати одержання копії довідки МСЕК - у розмірі 8,41 %.

ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Про практичну реалізацію законодавчих положень щодо соцзахисту осіб з інвалідністю читайте тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини