Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помилково зареєстрували ПН на неплатника ПДВ: як виправити помилку

31 травня 2019, 12:40
12982
0
Реклама

Якщо постачальник склав і зареєстрував в ЄРПН податкову накладну на неплатника ПДВ (оскільки покупець не повідомив що є платником ПДВ), то за такою податковою накладною покупець не зможе визнати податковий кредит. Про це повідомив на своєму офіційному веб-сайті Офіс великих платників податків ДФС.

У цьому ж повідомленні податківці зазначили, як виправити помилку.

Постачальник (продавець) повинен скласти розрахунок коригування з урахуванням таких особливостей:

• у полі "Дата складання" зазначають дату, на яку було виявлено помилку в ІПН покупця;

• у заголовній частині розрахунку коригування зазначають дані із заголовної частини податкової накладної з помилковим ІПН;

• у розділі "Б" зазначають зі знаком "-" (виводять в "0") відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ).

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, якому належить ІПН, що помилково був зазначений у полі "ІПН покупця" податкової накладної.

Крім того, продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

• реквізити заголовної частини податкової накладної зазначають без помилок, тобто у полі "ІПН покупця" має бути вказаний правильний ІПН отримувача (покупця);

• у полі "Дата складання" зазначають дату виникнення податкових зобов'язань постачальника (продавця), тобто дату складання податкової накладної з помилковим ІПН;

• такій податковій накладній присвоюють новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з помилковим ІПН отримувача (покупця);

• у розділі "Б" такої податкової накладної зазначають обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були вказані в податковій накладній з "помилковим" ІПН.

Варто пам'ятати і про штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування, передбачений п. 1201.1 ПКУ. Адже граничний строк для реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування починає свій відлік з дати їх складання (див. абзаци 14 - 17 п. 201.10 ПКУ). Відповідно, якщо таку податкову накладну (з правильним ІПН покупця) зареєструють після його спливу, то буде зазначений штраф. Його розмір може становити від 10% до 50% суми ПДВ, зазначеної в податковій накладній, залежно від кількості днів прострочки.

До речі, інформацію про ПДВшний статус свого контрагента постачальник може отримати в онлайн-режимі в Електронному кабінеті платника податків.

Аналогічне роз'яснення надано і в листі ДФСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17.

Більше про виправлення помилок в заголовній частині податкової накладної і не тільки читайте в матеріалі "Виправлення помилок у податкових накладних: як скласти розрахунок коригування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини