Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання – новий Порядок

20 березня 2024, 10:00
749
0
Автор:
Реклама

Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Порядок №4-1 набере чинність з дня офіційного опублікування (станом на 19.03.2024 року ще не був оприлюднений) та замінить низку постанов правління Фонду соцстрахування з питань відповідних виплат.

Порядок №4-1 визначає механізм призначення, перерахування та здійснення таких страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності:

- допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;

- щомісячна страхова виплата втраченої зарплати (або відповідної її частини);

- страхова виплата потерпілому під час його професійної реабілітації;

- страхова виплата при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу;

- одноразова допомога потерпілому;

- страхові виплати в разі смерті потерпілого;

- страхова виплата дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

- страхові витрати на соціальну допомогу, інші витрати на відшкодування шкоди, які включають:

- компенсацію витрат на проїзд потерпілого, який став особою з інвалідністю, до місця лікування та/або реабілітації і у зворотному напрямку та витрат на проїзд і житло особи, яка супроводжує потерпілого до місця лікування та/або реабілітації (якщо потерпілому визначено потребу в супроводі);

- відшкодування витрат на надання соціальної послуги догляду вдома;

- щомісячна грошова компенсація вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги;

- відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов'язаних з цим ритуальних послуг.

Заява про призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат (крім виплат, які призначаються страхувальником) подається потерпілим або особою, яка має право на страхові виплати у разі смерті потерпілого, особисто або через уповноваженого представника до територіального органу Пенсійного фонду України через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Також ознайомтеся із статтею «Лікарняні від ПФУ: як працює система».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини