Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто з працівників повинен оновлювати дані в ТЦК з 18 травня — Генштаб

6 травня 2024, 10:05
10245
0
Автор:
Реклама

Із 18 травня оновити дані в ТЦК мають абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років, зокрема ті, у кого закінчилась дія висновку ВЛК з попереднього року. Про це повідомив представник Генерального штабу Збройних сил України полковник Юрій Глущенков. «З 18 травня запрацює електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного і резервіста. У громадян буде можливість авторизувати свої дані через електронний кабінет, через візит до ЦНАП і також безпосередньо до ТЦК. Це буде зроблено з метою розвантаження ТЦК і щоб зробити зручніший спосіб оновлення даних для громадян», - зазначив він та пояснив, що це стосується абсолютно всіх чоловіків від 18 до 60 років.

«Держава повинна знати кількість людей, які перебувають у неї на військовому обліку. Незважаючи на те, чи він придатний або обмежено придатний, непридатний до військової служби», - зазначив посадовець. За його словами, оновити дані повинні будуть і ті, хто раніше ставав на облік, але має протермінований висновок ВЛК. Він нагадав, що висновок ВЛК діє лише рік. Тож чоловіки, які мають висновок ВЛК з 2023 року, але станом на 18 травня йому вже більше року, так само повинні оновити дані в ТЦК.

Якщо військовозобов'язаний оновить дані через електронний кабінет, то проходити військово-лікарську комісію він буде лише після запрошення його відповідною повісткою. Чи автоматично всі, хто оновлюють дані, отримують направлення на проходження ВЛК? Посадовець пояснив: «Таке завдання не стоїть. Таке рішення приймає ТЦК, виходячи з оновленої інформації, наявності тих завдань, які перед ним стоять».

Проживання чоловіка не за місцем прописки не стане на заваді оновленню даних в ТЦК. Після внесення даних до єдиного реєстру за старим місцем реєстрації чоловік автоматично буде знятий з обліку. «Людина пише заяву, стає на військовий облік на новому місці. Інформація щодо взяття на військовий облік береться до уваги. Людина заноситься до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, що вона перебуває на обліку за новим місцем. За старим місцем вона автоматично буде знята з обліку», - пояснив Глущенков.

Водночас, за його словами, якщо чоловік виключений з військового обліку, це зазначено у реєстрах та він має про це позначку у військовому квитку, то не потрібно приходити для оновлення даних до ТЦК та СП.

Раніше низка ЗМІ поширили слова начальника служби зв'язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП Романа Істоміна, який в ефірі телемарафону заявив: якщо громадяни оновили свої дані в ТЦК до 18 травня, то знову йти до ТЦК після 18 травня їм не потрібно. «Є закон України про єдиний державний реєстр військовозобов'язаних. Там є перелік персональних даних. Якщо громадянин оновив всі дані, які там є, і нічого не змінилося, це можуть бути дані хоч за 2022 рік, але вони актуальні, то оновлення вони не потребують», - сказав Роман Істомін.

Своєю чергою, адвокат Антон Маринич зауважив, що обов'язок оновити свої дані у ТЦК стосується і жінок, які перебувають на військовому обліку. «Наразі жінки, які мають або здобувають медичну/фармацевтичну освіту зобов'язані ставати на військовий облік у ТЦК та СП», - каже він. Законодавець встановив обов'язок з актуалізації свої даних протягом 60 днів починаючи з 18 травня для таких категорій:

- призовники - 17-25 років, які мають посвідчення про приписку;

- військовозобов'язані - 25-60 років, які мають тимчасове посвідчення або військовий квиток;

- жінки медики та фармацевти, які перебувають на військовому обліку.

Водночас постає питання: «Як оформити відсутність працівника, який іде до ТЦК?».

Нагадаємо, що законодавство прямо передбачає, що працівників звільняють від роботи із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати, якщо це стосується:

- громадян України, які виконують обов'язки, пов'язані зі взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу;

- осіб, які направляються на медогляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування.

Тому вважаємо, що роботодавець, працівник якого відсутній на роботі у зв'язку з відвідуванням ТЦК для оновлення даних, зобов'язаний:

- звільнити працівника від виконання обов'язків на час, необхідний для цього;

- зберігати за працівником місце роботи, посаду, а також виплачувати середній заробіток згідно положень Порядку №100.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини