Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці розповіли про схему ухилення від оподаткування відомого рітейлера

27 лютого 2019, 08:00
420
0
Реклама

Фахівцями Офісу ВПП у ході перевірки відомого рітейлера виявлена класична схема ухилення від сплати податків.

Перевіряючи підприємство, яке здійснює торгівлю переважно продуктами харчування через мережу супермаркетів, встановлено заниження податку на прибуток на загальну суму 31,2 млн грн та ПДВ на загальну суму 22,1 млн грн.

В Одесі на одному зі складських приміщень виявлено товари невстановленого походження, начебто придбані супермаркетом в одного з контрагентів, який створив штучну видимість здійснення госоперацій формально складаючи первинні документи, що не супроводжувались дійсним рухом ТМЦ. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства вказує на неможливість здійснення ним операцій у зв'язку з відсутністю необхідних складських приміщень, автотранспорту та устаткування. При цьому наявні свідчення засновника про непричетність його до господарської діяльності підприємства, що підтверджують кримінальні провадження.

В подальшому дані операції дали можливість мережі супермаркетів формувати штучний податковий кредит з податку на додану вартість. Тобто по факту відбувалася імітація господарської діяльності підприємства з технічним обміном документами без фактичної поставки продукції.

Нагадуємо, за умисне ухилення від сплати податків передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність згідно зі ст. 212 ККУ. У цьому випадку сплачується штраф. Крім того платнику податків будуть нараховано штрафи передбачені ПКУ, а саме ст. 123.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини