Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платнику податків оскаржити рішення податківців

Реклама

Якщо платник податків вважає, що податківці неправильно визначили суму грошового зобов'язання або прийняли будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі їх повноважень, він має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до податкового органу вищого рівня, згідно норм ст. 56 ПКУ.

Таку скаргу слід подавати контролерам вищого рівня у письмовій або електронній формі засобами електронного зв'язку протягом 10 робочих днів після отримання платником податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Одночасно зі скаргою контролерам вищого рівня платник повинен письмово або в електронній формі повідомити контролюючий орган, рішення якого він оскаржує.

Скарга, яку платник подав дотримуючись строків, визначених абз. 1 п. 56.3 ПКУ, зупиняє виконання неузгоджених грошових зобов'язань на строк від дня подання такої скарги до контролюючого органу до дня закінчення процедури адміноскарження.

Також платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення податківців у будь-який момент після отримання, але враховуючи строки давності, визначені ст.102 ПКУ.

Причому рішення контролюючого органу, оскаржене в судовому порядку, не підлягає адміноскарженню.

У Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків звернули увагу: якщо платник податків звернувся до суду з позовом про визнання протиправним та/або скасування рішення контролерів, грошове зобов'язання вважають неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

Якщо ж до подання позовної заяви проводилася процедура адміноскарження, платник податків може оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення податківців про нарахування грошового зобов'язання протягом місяця, після закінчення процедури адміноскарження відповідно до пп. 56.17 ПКУ.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини