Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковується зарплата померлого працівника, що виплачується його спадкоємцям

12 березня 2019, 08:30
7040
0
Реклама

Фахівці ДФСУ надали роз'яснення щодо оподаткування суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, що виплачується спадкоємцям померлого працівника (ІПК від 04.03.2019 р. № 872/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

ЄСВ

Сума заробітної плати (у т.ч. сума грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки), нарахована працівнику до дня його смерті, є базою нарахування єдиного внеску для платника єдиного внеску - роботодавця.

Водночас оскільки спадкоємці відповідно до вимог чинного законодавства не є застрахованими особами роботодавцем - страхувальником, то зазначена сума, яка їм виплачується, не є базою нарахування єдиного внеску.

ПДФО та військовий збір

Дохід у вигляді суми компенсації за невикористану відпустку включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника на день його смерті та оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 ПКУ, якою встановлено декілька ставок для оподаткування доходів платника податку, одержаних у вигляді спадщини, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу.

Роботодавцям може стати у нагоді матеріал "Працівник помер під час відпустки: нюанси заповнення трудової книжки та звіту з ЄСВ" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини