Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт про «білий бізнес» – від яких ризиків звільнить перебування у «клубі»

18 березня 2024, 10:05
509
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомляли, що глава податкового комітету парламенту Данило Гетманцев разом з колегами розробляють законопроєкт про «клуб білого бізнесу», який має стати новим суспільним договором держави і бізнесу. І ось у Раді вже зареєстрований проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства (№11084 від 13.03.2024 р.).

Метою проєкту є запровадження особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. Його автори - 48 депутатів, серед яких - Д. Гетманцев, Я. Железняк, Г. Третьякова, Д. Арахмія та інші, тож ймовірність ухвалення такого закону доволі висока.

Серед іншого, пропонується розширення змісту поняття «податковий ризик» та запровадження терміну «комплаєнс (управління податковими ризиками)».

Заплановано запровадження Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану. До Переліку щоквартально включатимуться юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо). Перелік веде ДПС, а інформацію про включення до нього платник отримуватиме через електронний кабінет.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Платники податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, включені до Переліку, отримуватимуть такі переваги:

а) мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;

б) скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування - 5 календарних днів;

в) індивідуальні податкові консультації протягом 5 календарних днів;

г) за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв'язку, у тому числі у режимі відеоконференції;

ґ) платник податків на свій запит у п'ятиденний строк має право отримати відомості про наявну у контролюючого органу податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики у діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.

Як дізнатися, чи є ваша компанія в плані-графіці перевірок на 2024 рік? Знайдіть досьє на LIGA360 - і відкрийте розділ "Перевірки". Спробуйте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини