Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тимчасово або безповоротно, але з компенсацією – як вилучатимуть транспорт для армії

15 квітня 2024, 16:42
1609
0
Автор:
Реклама

Хоча вилучення машин у громадян України під час воєнного стану цілком можливе, відбирати легкові авто для потреб армії не будуть. Сама процедура, яку додали до законопроекту №10449 про мобілізацію в Україні, Конституції не суперечить, але йдеться виключно про специфічні транспортні засоби. Так пояснив представник парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський.

"Конституція України допускає обмеження прав свобод людини і громадянина. В тому числі, акцентую вашу увагу, в питаннях володіння і користування, розпорядження своєю власністю, держава може обмежити це право в умовах воєнного стану. Це правило, за великим рахунком, існує в нинішньому законі про мобілізацію, яке передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій і громадян", - зауважив Веніславський.

Проте депутат підкреслив, що йдеться про або тимчасове вилучення, або безповоротне вилучення, але з компенсацією вартості цих транспортних засобів. "Ми в цьому законі конкретизували, що якщо транспортний засіб є єдиним джерелом забезпечення існування людини, то він не може бути вилучений. І також передбачено, щоб не було ситуації, коли в людини єдиний транспортний засіб і його можна було вилучити - цього не буде. Але якщо є більше транспортних засобів, ніж один, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені", - пояснив Веніславський.

Нардеп уточнив, що йдеться виключно про специфічні транспортні засоби. "Тобто легковий автомобіль, звичайний, точно не потрібен для Збройних сил. Мова йде про вантажні автомобілі, для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, яка може забезпечувати чи здійснювати інженерні забезпечення Збройних сил. І про позашляховики, які також можуть допомагати при виконанні тих чи інших завдань в умовах бездоріжжя. Легкових транспортних засобів точно в таких потребах немає. Тому ніхто не буде вилучати звичайні автомобілі легкові, які є в громадян", - заспокоїв депутат.

На його думку, "90% громадян точно не варто перейматися про ці норми" у новому законопроєкті про мобілізацію.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини