Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З якої суми сплачувати військовий збір при застосуванні ПСП

Реклама

Тимчасово, до набрання чинності рішенням ВРУ про завершення реформи ЗСУ, встановлено військовий збір (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Платниками військового збору є, зокрема, фізособи - резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні, та податкові агенти (п. 162.1 розд. ІV ПКУ).

Оподатковують згаданим збором доходи, зі списку у ст. 163 розд. ІV ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

При цьому, нараховують, утримують та сплачують військовий збір до бюджету в порядку, встановленому розд. IV ПКУ, зважаючи на особливості, визначені підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Водночас базу оподаткування ПДФО визначають як нараховану зарплату, зменшену на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності (п. 164.6 ІV ПКУ).

Зважаючи на те, що положеннями п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ прямо не встановлено порядок визначення бази оподаткування для військового збору, зокрема, з урахуванням особливостей, встановлених у п. 164.6 розд. IV ПКУ для ПДФО, то податкові агенти визначають базу оподаткування військовим збором без застосування положень п. 164.6 розд. IV ПКУ.

Тобто, зауважили податківці Головного управління ДПС у Тернопільській області, військовим збором оподатковують доходи у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховано платнику у зв'язку з трудовими відносинами не вираховуючи суми ПДФО, страхові внески до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, а також податкової соціальної пільги за її наявності.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини