Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Главные новости прошедшей недели (29.10 - 4.11)

5 ноября 2018, 11:15
285
0
Реклама

ПДВ

У листопаді продовжує діяти "стара" форма податкової накладної.

Як відомо, Мінфін затвердив зміни до форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної, затверджених наказом Мінфіну України від 31.12.2015 р. № 1307. Йдеться про наказ Мінфіну від 17.09.2018 р. № 763 (далі - Наказ № 763).

Фактично в новій редакції викладено форми податкової накладної та розрахунку коригування.

Про новацій Наказу № 763 йшлося у новині "Оновлено форму податкової накладної".

Цей наказ набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім абз. 2 п. 6 та п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набирають чинності з 01.01.2020.

Так склалося, що у жовтні 2018 року Наказ № 763 так і не було опубліковано. Тож він набере чинності не раніше 1 грудня 2018 року. Це означає, що у листопаді платники ПДВ можуть користуватися "старими" формами податкової накладної та розрахунку коригування.

Очікується, що публікація Наказу № 763 відбудеться наступного тижня у виданні "Офіційний вісник України", а надалі ДФС доведеться встигнути до 1 грудня налаштувати програмне забезпечення та ЕРПН для приймання нових форм електронних документів.

Нагадаємо: у межах змін тепер обов'язком ДФС є визначення умовних кодів причин коригування та їх оприлюднення на власному офіційному веб-сайті.

Працівник відшкодовує підприємству вартість його медичного страхування: що з ПДВ.

Підприємство - платник ПДВ уклало договір добровільного медичного страхування працівників. Що в ПДВ-обліку?

Надання послуг зі страхування не є об'єктом обкладення ПДВ (пп. 196.1.3 ПКУ). Отже, медичне страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов'язань з ПДВ.

До того ж, сума компенсації вартості страхового полісу, що внесена на банківський рахунок чи касу підприємства співробітником, також не буде оподатковуватися ПДВ і податкова накладна не складатиметься.

Див. ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 25.10.2018 р. № 4585/ІПК/26-15-15-01-18.

Змінили місцезнаходження: куди подавати повідомлення для розблокування ПН.

Контролюючий орган за новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків здійснює взяття його на облік (основне місце обліку).

Таким чином у разі зміни місцезнаходження (місця проживання), пов'язаного зі зміною адміністративного району в полі "Контролюючий орган до якого подається документ"Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено, необхідно зазначати код та найменування контролюючого органу за новим місцем обліку.

Це відзначила ДФС у підкатегорії 101.17 системи "ЗІР".

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

ЗВІТНІСТЬ

Звіт про пільги скасовується із 2020 року.

Уряд прийняв рішення щодо скасування з 2020 року для суб'єктів господарювання обов'язку складати та подавати до контролюючого органу окремий звіт про суми податкових пільг.

Натомість, облік сум податкових пільг, отриманих суб'єктами господарювання, буде здійснюватися контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих такими суб'єктами господарювання податкових деклараціях.

Відповідне рішення закріплене постановою КМУ від 31.10.2018 р. № 891, яка набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Із 1 листопада ДФС підписує квитанції новим сертифікатом ЕЦП.

З метою забезпечення якісного сервісного обслуговування платників та комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами ДФС повідомила, що з 01.11.2018:

· підписання повідомлень ДФС (квитанцій, інформаційних розсилок, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для накладання електронного цифрового підпису: SFS_2018_1.cer;

· зашифрування повідомлень на ДФС (звітність, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для шифрування: SFS_2018_2.cer.

Відповідна інформація розміщена на сайті ДФС.

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

СОЦСТРАХУВАННЯ

Звітуємо про виплату лікарняних по заявках-розрахункам, поданим із 1 жовтня: позиція Фонду.

З 01 жовтня 2018 року набули чинності зміни до порядку фінансування страхувальників, відповідно до яких роботодавцям надано можливість подавати заяви-розрахунки для фінансування допомоги за листками непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання, які надаються за рахунок коштів Фонду соцстраху, у електронному вигляді із застосування електронного цифрового підпису ЕЦП.

Станом на сьогодні кожна четверта заява-розрахунок подається страхувальниками через клієнтське спеціалізоване програмне забезпечення - звітує Фонд соцстраху.

Крім того, у електронному вигляді також можуть подаватися повідомлення про виплату коштів застрахованим особам, що надсилаються упродовж місяця з дня здійснення виплат. Окремо відзначено, що за заявами-розрахунками, які були подані до 28 вересня 2018 року включно, повідомлення подавати не потрібно.

Страхувальники можуть дізнатися он-лайн звітні дані та борги по ЄСВ.

Скориставшись ЕЦП страхувальники можуть отримати послуги на веб-порталі ПФУ.

Реалізовано можливість отримати про себе відомості з Єдиного реєстру страхувальників ПФУ.

· код за ЄДРПОУ, назва та категорія страхувальника;

· інформація щодо надходження коштів від страхувальника (місяць та сума);

· узагальнена та деталізована інформація щодо заборгованості страхувальників щодо сплати страхового та єдиного внеску.

Також страхувальникам доступна інформація про звітні відомості, подані до ПФУ, та стан їх обробки.

При цьому по всіх звітніх відомостях, доступних користувачу, надається список звітів з таким переліком атрибутів:

· звітний рік;

· звітний місяць;

· № звіту в ПФУ;

· дата звіту в ПФУ;

· актуальність звіту;

· тип звіту;

· код квитанції - надається як посилання з можливістю перегляду квитанції щодо інформації про результат обробки звіту в ПФУ.

З 1 жовтня 2018 р. заяву-розрахунок страхувальник подає за новою формою. У виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН читайте з цього приводу матеріал "Зустрічайте нову форму заяви-розрахунка: аналізуємо рядки та графи".

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА: ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

КАСА ТА РРО

Оновлено Держреєстр РРО.

ДФС наказом від 22.10.2018 р. № 688 затвердила новий Державний реєстр РРО.

Реєстр налічує 165 моделей РРО, серед яких позначені й новітні моделі комплексів, які беруть участь в експериментальному проекті до 31.12.2019 , за результатами реалізації якого буде прийняте рішення щодо подовження чи виключення цієї моделі з Державного реєстру РРО.

В додатку до вказаного наказу маємо також й Перелік РРО, виключених з Державного реєстру в 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Товар в кредит: чи оприбутковувати оплату в касу та чи ідентифікувати покупця.

У випадку проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або в кредит необхідно відповідно до вимог чинного законодавства при відпуску товару (послуги) видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми, із зазначенням у ньому форми оплати "У КРЕДИТ". При цьому отримані кошти, які надходять у рахунок продажу товару у кредит, слід оприбутковувати в касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів.

Водночас чинне законодавство не передбачає обов'язковість укладання договору купівлі-продажу на товар, що реалізується, та ідентифікації кінцевого споживача у видатковій накладній.

Див. ІПК ДФС від 18.10.2018 р.№ 4478/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Революційні РРО/КОРО - покращення від Мінфіну: що потрібно знати? Про новації читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системиЛІГА: ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

ПЕРВИННІ ДОКУМЕНТИ

Що вважається оригіналом електронного документа.

Оригіналом електронного документа (листа, довідки, запиту тощо), отриманого суб'єктом господарювання в електронному вигляді через Електронний кабінет, вважається електронний примірник такого документа з обов'язковими реквізитами, у тому числі з електронним цифровим підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису та з електронною позначкою часу.

Роздрукований електронний примірник такого документа в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

Роз'яснення із розділу 140.03 системи "ЗІР"

Читайте на цю тему у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Документи в електронній формі інколи доведеться роздруковувати"

"Віртуальний первинний документ: користуємося перевагами "цифри""

"Як довго зберігати електронну податкову звітність?"

Для отримання безкоштовного доступу протягом 72 годин до аналітики інформаційно-правової системи "ЛІГА:ЗАКОН" скористайтеся ТЕСТОВИМ доступ до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

ПЕРЕВІРКИ

Коли банк може передати податківцям інформацію про рух коштів підприємців.

Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмовий запит або з письмового дозволу відповідної юридичної чи фізичної особи. ДФС на його письмову вимогу щодо наявностібанківських рахунків, в решті випадків - за рішенням суду.

ДФС має право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження (п. 73.3 ПКУ). Інформація на запит контролюючого органу надається НБУ, іншими банками безоплатно у порядку і обсягах, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність". Водночас, інформація про наявність та рух коштів на рахунках платника податків надається в обсягах більших, ніж передбачені п. 73.3 ПКУ, банками та іншими фінансовими установами контролюючим органам за рішенням суду. Для отримання такої інформації контролюючий орган звертається до суду.

Див. лист НБУ від 25.10.2018 р. № 25-0006/57133.

Читайте також статтю "Індосамент векселя: облік й оподаткування" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ

Звільнення не завершується лише виданням наказу керівника.

Звільнення - це триваючий у часі процес, який закінчується видачею трудової книжки з копією наказу про звільнення та остаточним розрахунком.

На це звертає увагу ВС/Друга судова палата КЦС в постанові від 12.09.2018 р. у справі № 205/6983/16-ц.

Суд апеляційної інстанції скасовуючи рішення місцевого суду та відмовляючи у задоволенні позову не взяв до уваги, що звільнення - це триваючий у часі процес, який закінчується видачею трудової книжки з копією наказу про звільнення та остаточним розрахунком. На час виходу позивача з лікарняного процедура звільнення не закінчена, а підстава звільнення вже відпала, тому звільнення не можна вважати обґрунтованим.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що роботодавцем не було дотримано порядок звільнення позивача з роботи, оскільки наказом від 30.05.2016 особу було звільнено з роботи з 03.06.2016, тобто в період тимчасової непрацездатності, що є порушенням ч. 3 ст. 40 КЗпП, а в наказі від 24.06.2016 не зазначено конкретну дату, з якої позивача звільнено з займаної посади, що є недопустимим.

Працівник не приступив до роботи, а повідомлення про його прийняття вже в податковій: дії роботодавця.

Роботодавець видав наказ про прийняття працівника на роботу та подав повідомлення до ДФС. Після цього працівник повідомив, що на роботу не виходитиме і писати заяву на відкликання заяви про прийняття на роботу відмовився. Які дії роботодавця в такій ситуації?

У такому випадку роботодавець має подати повідомлення про прийняття працівника на роботу типу "скасовуюче" згідно з додатком до Постанови № 413.

Діюче законодавство не визначає особливостей подання скасовуючого повідомлення. Тому його подають тоді, коли в цьому виникла потреба.

Іноді трапляються ситуації, що новоприйнятий працівник не виходить на роботу. У цьому разі роботодавцю необхідно видати наказ про скасування наказу про прийняття такого працівника на роботу та подати до ДФС скасовуюче повідомлення.

Зверніть увагу, що наказ про скасування наказу про прийняття працівника на роботу видається на підставі заяви такого працівника або акта про відмову приступити до роботи.

Таким чином, у ситуації, коли працівник відмовляється писати заяву на відкликання заяви про звільнення, роботодавцю необхідно:

· скласти акт про відмову приступити до роботи;

· видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу;

· подати до ДФС скасовуюче повідом­лення (у графі 2 у рядку "Тип" поставити позначку "скасовуюче").

У разі якщо працівник з якихось інших причин не вийшов на роботу і не повідомив роботодавця про своє бажання відмовитися від цієї роботи, трудові відносини з ним не припиняються і скасовуюча форма повідомлення не подається.

За даними ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням
Похожие новости