Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Главные новости прошедшей недели (05.11 - 11.11)

12 ноября 2018, 10:30
300
0
Реклама

ПДВ

Нова форма податкової накладної опублікована: застосовується із 1 грудня.

Як відомо, Мінфін затвердив зміни до форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної, затверджених наказом Мінфіну України від 31.12.2015 р. № 1307. Йдеться про наказ Мінфіну від 17.09.2018 р. № 763 (далі - Наказ № 763).

Фактично в новій редакції викладено форми податкової накладної та розрахунку коригування.

Про новацій Наказу № 763 йшлося у новині "Оновлено форму податкової накладної".

Цей наказ набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім абз. 2 п. 6 та п. 8 Змін до Порядку заповнення податкової накладної, затверджених цим наказом, які набирають чинності з 01.01.2020.

У виданні "Офіційний вісник України" від 06.11.2018 р. № 85 опубліковано Наказ № 763, що означає набрання ним чинності із 1 грудня 2018 року.

Уточнюємо рядки ПДВ-декларації до яких подаються додатки.

Доволі часто у платників ПДВ виникають розбіжності між податковими зобов'язаними та податковим кредитом через неправильне заповнення уточнюючого розрахунку у разі самостійного виправлення помилок.

При подачі уточнюючого розрахунку слід враховувати таке:

· якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ПКУ);

· у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію тільки щодо уточнених показників (п. 8 р. VI Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказу Мінфіну України від 28.01.2016 р. № 21). Особливо це стосується додатка 1 і додатка 5 до декларації з ПДВ.

Внесення змін до податкової звітності за результатами самостійного виявлення помилок здійснюється у порядку, визначеному ст. 50 ПКУ.

Про це на своєму офіційному веб-сайті повідомив Офіс великих платників податків ДФС.

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

ЕЦП

Із 7 листопада діють нові форми реєстраційних документів для отримання ЕЦП.

07.11.2018 набирає чинності Закон України "Про електронні довірчі послуги" від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

З метою забезпечення стабільної роботи АЦСК ІДД ДФС наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС "Про затвердження форм реєстраційних документів для отримання електронних довірчих послуг" від 05.11.2018 р. № 121 затверджено нові форми реєстраційних документів:

· Договір про надання електронних довірчих послуг;

· Реєстраційна картка для фізичної особи;

· Реєстраційна картка для юридичної особи;

· Додаток до Реєстраційної картки;

· Заява про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа;

· Додаток до заяви про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа.

Нові форми реєстраційних документів для отримання послуг ЕЦП необхідно використовувати з 07 листопада 2018 року.

Форми реєстраційних документів попереднього зразка будуть прийматися віддаленими пунктами реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС до 6 листопада 2018 року включно.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів можна у розділі "Отримання послуг електронного цифрового підпису".

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Адміністрування податків

Рада прийняла в першому читанні збільшені ставки ресурсних платежів.

ВРУ ухвалила за основу проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів" (№ 9260).

Даний законопроект йде в тандемі із проектом Держбюджету на 2019 року та розроблений Урядом.

Огляд новацій цього документу викладено у новині "Уряд пропонує підвищити ставки ресурсних платежів та змінити адміністрування акцизу на паливо".

Це і підвищення ставки акцизного податку на тютюнові вироби, екологічного податку, рентної плати за користування надрами для видобування нафти і конденсату, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, перегляд адміністрування реалізації пального та переміщення спирту.

Оновлено довідник типів об'єктів оподаткування для форми № 20-ОПП.

07.11.2018 на офіційному порталі ДФС України у розділі "Довідники" оприлюднено оновлений довідник типів об'єктів оподаткування (станом на 26.10.2018).

Нагадаємо, що повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подаються протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків. Формою вказаного повідомлення передбачено заповнення типу об'єкта оподаткування.

Керівник веде бухоблік: заповнюємо ф. № 1-ОПП.

Платники податків - юрособи та їх відокремлені підрозділи зобов'язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи, її відокремлених підрозділів, у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, шляхом подання заяви за формою № 1-ОПП або за формою № 1-РПП з позначкою "Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку". При цьому заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за формою № 1-ОПП та інформація про засновників не подається, відповідно до п. 66.4 ПКУ, та п. 9.3 розд. IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

У разі відсутності на підприємстві посади головного бухгалтера до контролюючого органу подається заява за формою № 1-ОПП з позначкою "Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку" з відомостями про керівника підприємства.

У полі "Дата призначення" заяви за формою № 1-ОПП має бути вказана дата, з якої особа почала виконувати обов'язки бухгалтера на підприємстві.

Роз'яснення з розділу 119.01 системи "ЗІР"

До яких податкових наслідків призводить безоплатне надання талонів на пальне? Читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Валютні операції

Нацбанк розробив нормативку для нового валютного регулювання.

Із 7 лютого 2019 року розпочне діяти Закон про валюту, який має створити в Україні нову ліберальну і прозору систему валютного регулювання.

Структура нової системи буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів:

· № 1: структура валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами;

· № 2: порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон;

· № 3: транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами;

· № 4: загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії і порядок їх запровадження, умови їх подовження та дострокового припинення;

· № 5: перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер);

· № 6: інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції;

· № 7: порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених Національним банком.

Перші три постанови частково запрацюють з 7 лютого 2019 року, а на повну силу - за сприятливих макроекономічних умов і після цього будуть діяти постійно. До того часу валютне регулювання також буде частково здійснюватися в рамках тимчасових постанов - № 5, № 6 та № 7.

Крім того, тимчасові акти будуть запроваджуватися для захисту економіки і фінансової системи від кризових явищ у випадках, коли макрофінансова ситуація відповідатиме критеріям, за яких мають бути задіяні заходи захисту (постанова № 4).

Про деталі новацій, які мітить валютне регулювання, йшлося у новині.

Читайте на цю тему у виданні Вісник МСФЗ:

"Закон про валюту: чи чекати повної свободи в розрахунках із нерезидентами"

"Закон України "Про валюту і валютні операції" - головне, не переоцінити"

"Валютне регулювання - 2018: вплив на ЗЕД"

Для отримання безкоштовного доступу протягом 72 годин до аналітики інформаційно-правової системи "ЛІГА:ЗАКОН" скористайтеся ТЕСТОВИМ доступ до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Трудові відносини

Чи існує перелік робіт, що не можуть виконуватися за ЦПД.

"Чи можливо, за сприяння Держпраці, внести пропозицію щодо затвердження на рівні держави чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові договори?" - з таким питанням звернулися до фахівця Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Головний спеціаліст департаменту з питань праці зазначив, що основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності.

Чіткого переліку робіт, при виконані яких не можна укладати цивільно-правові угоди, немає, адже такі угоди застосовуються, як правило, для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється. За наявності ознак, притаманних трудовим відносинам (ст. 21 КЗпП), повинен укладатися трудовий договір, а не договір цивільно-правового характеру.

Відповіді на це та інші питання розміщені на офіційному веб-сайті Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Хоча вичерпного переліку робіт, які не можуть виконуватися за ЦПД, не існує, однак із переліком ТОП-професій, за якими інспектори праці вважають неприйнятним оформлення цивільно-правових відносин, можна ознайомитися у матеріалі "За якими професіями не може укладатися ЦПД" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Бюджетний облік

Бюджетна установа не зобов'язана оновлювати інвентарні номери на старих ОЗ.

Інвентарні та номенклатурні номери, присвоєні об'єктам основних засобів, зберігаються за ними на весь період перебування їх у суб'єкта державного сектору.

При цьому номери інвентарних об'єктів, які вибули чи ліквідовані, не повинні присвоюватись іншим об'єктам, що заново надійшли, протягом трьох років.

Фахівці Мінфіну запевняють, що установи не зобов'язані у зв'язку із запровадженням нового Плану рахунків, перешифровувати уже існуючі інвентарні номери ОЗ.

Водночас, з метою забезпечення єдиного підходу щодо аналітичного обліку кожного окремого об'єкта або групи необоротних активів із врахуванням Плану рахунків, керівник суб'єкта державного сектору може прийняти рішення про присвоєння інвентарних (номенклатурних) номерів для всіх об'єктів основних засобів та інших необоротних матеріальних активів.

Див. лист Мінфіну від 12.02.2018 р. № 35220-07-10/3980.

Добірку актуальних матеріалів щодо присвоєння інвентарних номерів можна знайти тут.

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Огляд індивідуальних податкових консультацій за 5-9 листопада

Назва

Суть запиту

Позиція податківців

Реквізити ІПК

ПДВ

Працівник відшкодовує підприємству вартість його медичного страхування: що з ПДВ

Підприємство - платник ПДВ уклало договір добровільного медичного страхування працівників. Тож його цікавлять ПДВ-наслідки цих дій.

Надання послуг зі страхування не є об'єктом обкладення ПДВ (пп. 196.1.3 ПКУ). Отже, медичне страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов'язань з ПДВ.

До того ж, сума компенсації вартості страхового полісу, що внесена на банківський рахунок чи касу підприємства співробітником, також не буде оподатковуватися ПДВ і податкова накладна не складатиметься.

від 25.10.2018 р. № 4585/ІПК/26-15-15-01-18

Продаємо незавершене будівництво: що буде базою оподаткування ПДВ

Який порядок визначення бази оподаткування ПДВ у разі продажу самостійно виготовленого об'єкта незавершеного будівництва

База оподаткування ПДВ при продажу необоротних активів визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, а саме виходячи з їх договірної вартості, але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

При цьому самостійно виготовленими вважаються об'єкти, які не придбавалися в готовому вигляді для подальшого продажу, а були отримані в процесі виробництва (будівництва, створення).

від 25.10.2018 р. № 4578/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

ПДФО

Чи потрібно включати безоплатне відвідування працівниками спортзалу в дохід

Роботодавець організував безоплатне відвідування працівниками приміщень (власних та орендованих), які пристосовані для занять спортом (тренажерний зал, залу для занять йогою, майданчикі для гри в футбол). Які будуть ПДФО-наслідки таких безоплатних послуг?

Вартість безоплатного відвідування працівниками приміщень (власних та орендованих) пристосованих для занять спортом (тренажерного залу, залу для занять йогою), майданчиків для гри в футбол тощо, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника як інший дохід та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах. Водночас зазначений дохід не є базою нарахування ЄСВ.

від 29.10.2018 р. № 4624/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

За яким кодом бюджетної класифікації сплачувати ПДФО з доходів у вигляді додаткового блага

Як правильно обрати бюджетний рахунок для сплати ПДФО із наданого фізособі додаткового блага?

При сплаті до бюджету ПДФО із сум доходу, отриманого платником податку як додаткове благо, необхідно відображати код бюджетної класифікації 11010400 - ПДФО, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших ніж зарплата.

від 01.11.2018 р. № 4651/ІПК/13-01-13-01-12

Податок на прибуток

Компенсуємо витрати на повернення товарів, придбаних в Інтернет-магазині: чи виникають коригувальні різниці

ТОВ - платник податку на прибуток здійснило компенсацію витрат споживача на повернення товарів в рамках виконання гарантійних зобов'язань при проведенні роздрібного продажу товарів через Інтернет-магазин.

Чи діятиме у цьому випадку "штрафна" різниця з податку на прибуток?

У разі здійснення платником податку на прибуток компенсації витрат споживача на повернення товарів в рамках виконання гарантійних зобов'язань при проведенні роздрібного продажу товарів через Інтернет-магазин на користь споживача різниця для коригування фінансового результату податкового (звітного) періоду відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ не виникає.

від 02.11.2018 р. № 4667/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Огляд усіх важливих ІПК за минулий тиждень читайте у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал в Telegram і сторінку в Facebookщоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням
Похожие новости