Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи зберігати за добровольцями тероборони робоче місце та середній заробіток

Реклама

Держпраці роз'яснило, що підставою для збереження місця роботи та середнього заробітку за працівником буде укладений контракт добровольця тероборони.

Нагадаємо, що територіальна оборона є складовою національного спротиву (ч. 1 ст. 3 Закону № 1702-IX). При цьому територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових (с. 1 ст. 4 Закону № 1702-IX).

Наразі чинне законодаство, а саме ст. 119 КЗпП, містить вказівку про збереження місця роботи, посади та середнього заробітку лише за працівниками, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони, уклавши контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації.

На жаль, КЗпП не містить прописаних гарантій щодо працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад. Водночас відповідно до ч. 2 ст. 24 № 1702-IX на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Проте наразі гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку для зазначеної категорії працівників тут теж не прописані.
Тож, Держпраці повідомило, що за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, слід зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток. Підстава для цього - підписаний контракт. Щодо решти працівників, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад (без укладення відповідного контракту), залишається лише чекати на прийняття законотворцями відповідних норм, які визначатимуть алгоритм дій роботодавця. Про їх прийняття ми негайно поінформуємо вас.

При цьому слід пам'ятати, що за не вихід на роботу працівників у воєнний час не можна звыльняти. На цьому наголошує також Держпраці. Про варіанти оформлення відсутності працівника на роботі під час воєнного стану читайте в нашому повідомленні.

Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій на ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Деталі за посиланням.

Нагадуємо, що всі рішення та системи IT-платформи LIGA360 працюють у стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

- новини країни та галузі у інформаційній стрічці з персональним налаштуванням;

- нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України.

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації:

- Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації;

- судові рішення - біля 100000000 документів - за посиланням;

- інформація про юридичних та фізичних осіб - за посиланням.

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів вільний у LIGA360 - достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням
Похожие новости