Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Можно ли уничтожать первичные документы, если сроки хранения завершились, а проверки не было – ГНС

Реклама

ДПС розглянула запит платника податків щодо настання прав знищення документів, строк зберігання яких сплинув за умови, що перевірка податковим органом за цей період не проводилась. Про це йдеться в ІПК від 31.12.2021 р. № 4890/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Податківці нагадали про строки зберігання документів, які стосуються діяльності суб'єктів господарювання, визначені наказом Мін'юсту від 12.04.2012 р. № 578 (далі - Наказ № 578).

Цим переліком встановлено, що строки зберігання завжди обчислюють з 1 січня року, що настає за роком закінчення справи. Терміни зберігання типових документів, затверджених Переліком № 578, - мінімальні.

Водночас платники податків зобов'язані забезпечити зберігання документів, визначених п. 44.1 ПКУ, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, упродовж визначених законодавством термінів, але не менш як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до ст. 39 та 392 ПКУ) з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання - з передбаченого цим ПКУ граничного терміну подання такої звітності та документів, пов'язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, - не менш як 1095 днів з дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів - не менш як 1095 днів з дня завершення терміну їх дії).

Що стосується документів за межами 1095-денного терміну їх зберігання, то відповідно до п. 102.1 ПКУ контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ПКУ, має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня - у разі проведення перевірки операції відповідно до ст. 39 і 392 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, та/або граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов'язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов'язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Тож платники податків повинні зберігати документи у терміни, визначені Переліком № 578, але ці терміни не повинні бути меншими, ніж передбачено ст. 44 ПКУ, тобто 1095 днів зазвичай та 2555 днів стосовно документів з питань трансфертного ціноутворення.

Де бухгалтеру шукати актуальні форми й бланки? Усі чинні документи є в LIGA360:Бухгалтер. Тільки сьогодні придбай на вигідних умовах.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням
Похожие новости