Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поставляем объекты жилой и нежилой недвижимости: что в НДС-учете

12 декабря 2018, 08:15
406
0
Реклама

Замовник самостійно не здійснював будівництво об'єктів житлової і нежитлової нерухомості, а залучав до будівництва підрядника (будівельну компанію). Чи буде оподатковуватися ПДВ така операція? Які ПДВ-наслідки подальшого постачання замовником прав на об'єкти житлової/нежитлової нерухомості?

У разі, якщо замовник самостійно не здійснював будівництво об'єктів житлової і нежитлової нерухомості, а залучив до будівництва підрядника (будівельну компанію), то для цілей оподаткування ПДВ операція підрядника (будівельної компанії) з надання замовнику послуг із спорудження таких об'єктів житлової і нежитлової нерухомості є операцією з першого постачання житла, яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою, незалежно від того, матеріали замовника чи підрядника (будівельної компанії) використовуються для будівництва таких об'єктів житлової і нежитлової нерухомості.

У подальшому операції замовника з постачання прав на об'єкт:

• житлової нерухомості корпоративному інвестиційному фонду є операцією з другого постачання житла, яка підлягає звільненню від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ. Також подальші операції з постачання прав на такий об'єкт житлової нерухомості звільняються від оподаткування ПДВ;

• нежитлової нерухомості корпоративному інвестиційному фонду оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою (20%), незалежно від етапів його постачання.

При цьому, у випадку, якщо замовником здійснюється ведення окремого обліку товарів/послуг, придбаних з ПДВ для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях (у т.ч. в операціях, що звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ) та/або в операціях, що не є господарською діяльністю, то у такого замовника виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за товарами/послугами, придбаними для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях, виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 189.1 ПКУ, відповідно до п. 198.5 ПКУ.

У випадку, якщо придбані з ПДВ товари/послуги частково використовується в оподатковуваних ПДВ і частково в неоподатковуваних податком операціях, то у такого замовника виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 04.12.2018 р. № 5101/5/99-99-15-03-02-16/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" ми розглянули й оренду нерухомості. Про це читайте, зокрема, в матеріалі "Оренда нерухомості: бухгалтерський та податковий облік".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и страницу в Facebook, чтобы всегда быть в курсе бухгалтерских событий.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням
Похожие новости