Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські програми для бухгалтерського обліку: автоматизація, Дія.Сіті та процес переходу. Досвід Baker Tilly Accounting Services На правах рекламы

12 сентября 2024, 09:00
75
0
Реклама

Український бізнес дедалі більше цікавиться українськими програмами, тож сфера бухгалтерії не є виключенням. Юлія Гончаренко, керівниця підрозділу аутсорсингу бізнес-процесів для малого та середнього бізнесу Baker Tilly Accounting Services та Ірина Дехтярук, комерційна директорка MASTER обговорили перспективи розвитку українських програм для бухгалтерського обліку, що важливо для бухгалтерів в роботі та чому варто відмовлятись від російських програм.

Українські програми для бухгалтерії: як вибрати

На початку свого розвитку компанії не завжди можуть дозволити собі інвестувати великі кошти в ексклюзивний софт, тому задача аутсорс компанії надати якісну послугу з максимальним результатом для клієнта та порадити найвдаліший софт. “Ми детально аналізували український ринок програмного забезпечення, обираючи варіанти для ведення обліку наших клієнтів. З важливих факторів можу зазначити відповідність законодавству і швидкість оновлення функціоналу згідно з його змінами. Не менш важливим фактором є те, щоб софт був єдиною платформою і для ведення обліку, і для аналізу даних, і для прийняття управлінських рішень. Тож ми обирали варіант, який був би якісним та багатофункціональним - для нас таким став MASTER:Бухгалтерія” - зазначила Юлія.

Функціонал для аутсорс компаній

В роботі аутсорс компаній є свої особливі вимоги до софту. Наприклад, можливість мати внутрішній та зовнішній доступ для користувачів. Співробітники аутсорс компаній мають свій рівень доступу для ведення обліку, подачі звітності, ведення управлінського обліку, а клієнт, своєю чергою, може переглядати все, що відбувається у базі даних та повністю контролювати роботу команди. Так програма забезпечує прозорість та побудову надійних відносин з клієнтами.

“Використовуємо також активно інтеграції з зовнішніми програмами та ресурсами, що потрібні клієнтам. Залежно від галузі вони можуть бути дуже різними, більшість розповсюджених інтеграцій вже передбачені в програмі, а інші можуть бути кастомно додані під потребу клієнта”, - уточнює Юлія.

Швидкість опанування нового продукту

Юлія зокрема відзначила простоту опанування MASTER співробітниками її команди: “Звісно, потрібно присвятити трішки часу на опанування продукту, однак софт дуже зручний. За потреби,його можна повністю впровадити протягом 1 місяця.

Для мене, наприклад, важливо, що абсолютно всю звітність можна вивантажити однією кнопкою. Це максимально зручна функція, яка пришвидшує роботу команди та спрощує як внутрішній аналіз даних, так і зовнішній - для клієнта. Також велику роль грає синхронізація з іншими програмами, наприклад для подачі звітності”.

Важливим для вивчення нової програми є підтримка та її формати. Дуже зручно, коли передбачена підтримка у чаті, у телефонному режимі, і з використанням віддаленого підключення. “Ми зазвичай використовуємо текстові запити, за якими з нами зв'язуються колеги та допомагають розв'язати проблему у зручний час”, - відповідає Юлія на питання щодо співпраці з підтримкою, - “зокрема комфортно, що консультацію, за потреби, може отримати також і наш клієнт, якщо має питання щодо використання програми чи аналітик в ній”.

Ірина Дехтярук з команди MASTER уточнила: “У нас були кейси, коли замовники планували собі тривалий перехід, але використовуючи ПЗ з підтримкою впроваджувачів, клієнти завершували базові налаштування протягом місяця і переходили на етап кастомізації.”

Запит ринку на відмову від ворожого софту від українського бізнесу

То наскільки ж часто український бізнес приходить з чітким запитом на український софт? Юлія пояснює, це залежить від клієнта: “Моя особиста думка, що відмовлятись від ворожого софту наразі просто необхідно. І з боку безпеки, і з боку перспектив регулювання державою, і з боку відмови від усього ворожого.

Є ті клієнти, з якими ми почати працювати до 24.02.2022, а є ті, хто приєднався вже після. І серед останніх більшість користувачів хочуть працювати саме з українськими програмами. Є і ті, хто хоче почути думку професіоналів і звертаються до нас із питанням який софт краще обрати. Клієнти хочуть знати які є програми, скільки коштують, які потреби закриваються. У нас досить великий досвід в аналітиці різних софтів, зокрема й українських. Тож так, ми точно можемо порекомендувати найкращий варіант саме для їхнього бізнесу.”

Облік кадрів та розрахунок зарплат: автоматизація та робота з Дія.Сіті

Для невеликих компаній облік кадрів може вестись і окремо, однак коли ми говоримо про штат понад 5-10 співробітників, то автоматизація економить і час, і гроші бізнесу. Якщо програма передбачає автоматизовану систему розрахунку заробітної плати, автоматичне надсилання розрахункових листів на пошту, облік різних видів доходів та інші функції, то співробітники зможуть виконувати ці задачі протягом 1 хвилини.

“Облік компаній, які є резидентами Дія.Сіті це наразі дуже актуальний запит. В MASTER повністю реалізовані функції для обліку гіг-контрактерів з відповідністю до вимог оподаткування Дія.Сіті”, - уточнила Ірина.

На що звернути увагу при виборі софту? Поради від Baker Tilly Accounting Services

По-перше, важливо визначити ціль. Вона залежить від галузі, від розміру компанії, від потреби у кадровому обліку, від потреби в управлінському обліку та інших факторів.

По-друге, це безпека системи. Наприклад, MASTER забезпечує технічний захист інформації з рівнем довіри Г-3 від ДССЗЗІ, ISO 9001:2015, ISO 27001:2013 і продукт є на 100% українською розробкою.

По-третє, на інтегративність системи - наскільки можна поєднати її з програмами, які важливо додати чи можливість розширити систему самостійно за допомогою розробників, наприклад додати власний документообіг або CRM систему.

І останнє, не бійтесь шукати та опановувати новий софт. Це покращує ефективність роботи компанії і підвищує можливості кожного бухгалтера на ринку праці.

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти
Подпишитесь на рассылку
Главные новости и аналитика для вас по будням
Похожие новости