Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто сплачує податок на нерухомість, якщо майно знаходиться в спільній власності

6 травня 2014, 09:30
221
0
Реклама

Згідно з нормами Цивільного кодексу співвласники майна, яке знаходиться в загальній спільній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлене домовленістю між ними. Співвласники мають право уповноважити одного з них на здійснення угод за розпорядженням загальним майном.

Разом з цим, згідно з нормами Податкового кодексу, якщо об'єкт житлової нерухомості знаходиться в загальній спільній власності декількох осіб, але не розділений в натурі, платником податку є одно з таких осіб - власників, визначене по їх згоді, якщо інше не встановлене судом.

Така згода дається добровільно, має бути оформлене у письмовій формі і подане в контролюючий орган по місцю податкової адреси (місцю реєстрації). Вказана згода надається під час проведення звіряння з платниками податків кількості об'єктів житлової нерухомості і розмірів житлової площі таких об'єктів або у будь-який інший час, передуючий нарахуванню податку, т. е. не пізніше за 1 липня, що йде за базовим податковим періодом.

Тобто, як підсумувало ГУ Миндоходов в м. Києві, власники житлової нерухомості, яка знаходиться в загальній спільній власності, але не розділена в натурі, можуть повідомити орган прибутків і зборів про платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яка визначена по їх згоді. Для цього необхідно направити письмову заяву в контролюючий орган по місцю податкової адреси (місцю реєстрації) власника житлової нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини