Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк роз'яснив нюанси застосування електронних грошей

12 травня 2014, 14:52
176
0
Реклама

Нацбанк роз'яснив нюанси звернення в Україні електронних грошей. Роз'яснення включає п'ять пунктів, сенс яких зводиться до наступного.

1. Електронні гроші не є валютними цінностями або грошовими коштами, а є замінником банкнотів і монет і грошовим зобов'язанням емітента. Випускати їх може не лише Нацбанк, але і інші банки. Як засіб здійснення платежів, електронні гроші приймаються обмеженим колом осіб, надаються емітентом в обмін на грошові кошти в готівковій або безготівковій формі.

2. Банк має право відкривати електронні гаманці користувачам,, якщо їх відкриття передбачено правилами використання електронних грошей, погодженими з НБУ.

3. Якщо оператор уклав договір з банком, електронні гроші вважаються випущеними з моменту їх завантаження оператором на електронний пристрій користувача або агента. Само пристрій залежно від вживаної технології може знаходитися як у користувача/агента, так і в приміщенні оператора.

4. За порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима банки-емітенти несуть відповідальність згідно ст. 163-14 КоАП. Крім того, Нацбанк може застосовувати до таких банків спеціальні заходи дії.

5. Ототожнюючи діяльність платіжних сервісів з послугами платіжної інфраструктури в розумінні Закону України "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні", Нацбанк у черговий раз відмітив, що така діяльність може здійснюватися тільки після узгодження умов, порядку діяльності і реєстрації.

Такі роз'яснення Нацбанк надав в листі від 07.02.2014 р. № 25-109/5294яке зовсім нещодавно стало надбанням громадськості.

Відмітимо, що ще тоді Нацбанк пообіцяв затвердити нормативно-правовий акт про реєстрацію операторів послуг платіжної інфраструктури. Втім, відсутність правового статусу не заважає працювати деяким відомим системам моментальних інтернет-розрахунків, чиї титульні знаки, як стверджують юристи, трактуючи не як замінники грошей, а як деяке право вимоги, у рамках цивільного законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини