Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці передумали: страхова виплата, спрямована на погашення автокредиту, не обкладається НДФЛ

6 червня 2014, 12:17
175
0
Реклама

Миндоходов оприлюднило Узагальнювальну податкову консультацію відносно оподаткування сум страхового відшкодування, які виплачуються банку-выгодоприобретателю при настанні страхового випадку з предметом запоруки (автомобілем) і спрямовуються банком на погашення кредиту (наказ від 02.06.2014 р. № 325).

Так, згідно ОНК при настанні страхового випадку з автомобілем, під заставу якого фізособа отримала у банку кредит, страхова компанія виплачує такому банку-выгодоприобретателю страхове відшкодування, а банк направляє ці засоби на погашення кредиту фізичної особи, отриманої під такий автомобіль. Дуже важливо, що податківці все-таки дійшли висновку про неувімкнення суми такого відшкодування до складу загального місячного (річного) доходу оподаткування фізичної особи - позичальника.

Нагадаємо, раніше Миндоходов дотримувалося фіскальної позиції і в аналогічній ОНК від 22.11.2013 р. № 701 стверджувало, що у разі напряму страхового відшкодування на погашення кредиту, банк виконує функції податкового агента і повинен утримати з такої суми НДФЛ. Тобто, на думку податківців, пп. 165.1.27 Податкового кодексу не діє унаслідок недотримання умови відносно отримання платником страхового відшкодування безпосередньо від страховика.

На щастя, в новій ОНК Миндоходов відмовилося від формально-фіскального трактування умов отримання фізособою суми страхового відшкодування, яке, нагадаємо, не включається в загальний дохід оподаткування платника податку і не підлягає обкладенню НДФЛ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини