Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Облік валютних цінних паперів : про що розповів Мінфін

23 жовтня 2014, 13:18
248
0
Реклама

Мінфін в листі від 24.09.2014 р. № 31-11410-07-10/24641 роз'яснив, як на його думку необхідно відбивати у бухобліку операції з продажу боргових цінних паперів в іноземній валюті, які містяться підприємством до погашення.

Відомство справедливо відмітило, що статті боргових цінних паперів, емітованих в іноземній валюті, відносяться до монетарних. Ознаки монетарности при цьому слід шукати в п. 4 П(С) БУ 21.

Одночасно фахівці Мінфіну нагадали загальний порядок визначення курсових різниць від зміни валютного курсу для перерахунку статей боргових цінних паперів. Отже, курсові різниці слід визначати:

- під час первинного визнання із застосуванням валютного курсу на початок (т. е. за станом на 0 годин) дня дати здійснення операції;

- на кожну дату балансу (т. е. за станом на 14 годин дати балансу);

- на дату проведення господарської операції (застосовується валютний курс на початок дня дати здійснення операції), зокрема, нарахування амортизації дисконту (премії), продажу, погашення і т. д.

В той же час, сума собівартості, що амортизується, і амортизація дисконту (премії) боргових цінних паперів, емітованих в іноземній валюті, визначаються у валюті на звітну дату з перерахунком в гривню з відповідним віддзеркаленням курсових різниць у складі інших прибутків (витрат).

У результаті Мінфін відмітив, що у разі продажу боргових цінних паперів їх собівартість дорівнює сумі собівартості, що амортизується, розрахованої в іноземній валюті і перерахованої в гривню по курсу на дату продажу з віднесенням курсової різниці (за наявності) до інших прибутків (витратам).

У свою чергу, для визначення фінансового результату по такій операції порівнюється дохід, отриманий від продажу цінного паперу, і його собівартість.

У додатку до листа Мінфін навів приклад розрахунку зміни балансової вартості цінних паперів внаслідок амортизації премії на дату балансу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини